Δελτίο Τύπου - 10 Απριλίου 2003

Θέμα: "CRISIS MANAGEMENT- MOBILE SOLUTIONS"


Το δεύτερο διεθνές Θαλάσσιο Συμπόσιο με έκθεση και παράλληλο συνέδριο για μεγάλα επαγγελματικά Με επιτυχία διοργανώθηκε συνέδριο με θέμα "CRISIS MANAGEMENT - MOBILE SOLUTIONS'', από την iForce Επικοινωνίες την Τετάρτη 9 Απριλίου 2003 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (EETT), της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Επιχείρησης Μηχανογράφησης του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ) .

Στην εναρκτήριο ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ κύριος Μανώλης Γιακουμάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι στους καιρούς που ζούμε, όπου τα δεδομένα - είτε αυτά αφορούν γνώση, πληροφόρηση ή ενημέρωση - αποτελούν προϊόντα υψηλής αξίας. H δυνατότητα έγκαιρης, αξιόπιστης και αποτελεσματικής μετάδοσής τους είναι το στοίχημα της εποχής στο οποίο το μέσο είναι οι τηλεπικοινωνίες. Η έγκαιρη μετάδοση κρίσιμης πληροφορίας σε και από χρήστες τηλεπικοινωνιακών συσκευών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι ένας σημαντικός στόχος στον αγώνα αυτό που δικαιολογεί πλήρως την ανάγκη συμβολής όλων - κράτους και ιδιωτικού τομέα - για την επίτευξή του.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κύριος Κώστας Παπασπυρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία της σχολής του στη διαχείριση κρίσεων, που ξεκινά κυρίως από τα βιομηχανικά ατυχήματα και επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους. Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο καθηγητής του ΕΜΠ κύριος Πρωτονοτάριος από την σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τονίζοντας τα μοντέλα που έχουν αναπτύξει στην σχολή του για την πρόβλεψη π.χ. των συνεπειών μιας περιβαλλοντικής κρίσης. Θεώρησε θετική την πρωτοβουλία των χημικών μηχανικών και είπε ότι τέτοια θέματα θα πρέπει να είναι αντικείμενο διεπιστημονικών ομάδων. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΕΠΥ κύριος Σπύρος Μπακογιάννης που τόνισε τη χρηστικότητα των τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη και βέβαια σε σχέση με το αντικείμενο του συνεδρίου την διαχείριση κρίσεων.

Στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Ζιώμας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δυνατότητα εκπομπής γραπτών μηνυμάτων ταυτόχρονα σε όλους τους κατόχους κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε καθορισμένη γεωγραφική περιοχή που καλύπτεται από μία ή περισσότερες κυψέλες. Τόνισε ότι οι πολίτες σε ένα ιδεατό σύστημα διαχείρισης κρίσεων με ένα σύστημα υποβοήθησης λήψης αποφάσεων θα πρέπει να μπορούν να ειδοποιηθούν έγκαιρα από τις αρμόδιες αρχές και να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες αυτόματα μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Κύριοι Ομιλητές ήταν επίσης ο Γιάννης Καλογήρου, Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, που αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας που έχει σήμερα 6-7% απορροφητικότητα. Τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι το βαρύ θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Ε.Ε., οι διαρθρωτικές αδυναμίες του δημόσιου τομέα καθώς και προβλήματα νοοτροπίας. Παράλληλα εξήρε την πρόοδο που έχει γίνει στην χρήση του Internet τόσο στην Ευρώπη γενικότερα όσο και στη χώρα μας, ενώ πρόσθεσε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το διαδίκτυο για την διαχείριση κρίσεων (προειδοποίηση και ενημέρωση). Ο κύριος Αλέξης Ηλιάδης, Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών, της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, έκανε μια εκτεταμένη ενημέρωση στη Τηλ/κη υποδομή που ετοιμάζεται για του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε συνεργασία με την κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο της ασφάλειας του 2004 και του ομίλου ΟΤΕ, χορηγού των αγώνων. Πιο αναλυτικά για τα θέματα του ΟΤΕ μίλησε ο κύριος Νίκος Νίντος, από τη δ/νση τεχνολογίας Ομίλου ΟΤΕ. Τόνισε ότι υπάρχει Υψηλή Διαθεσιμότητα & Αξιοπιστία του λειτουργούντος Δικτύου μέσω κυρίως του ειδικού ραδιοδικτύου TETRA του οποίου η επέκταση βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη σημαντική ραδιοκάλυψη σε μεγάλες Αστικές Περιοχές & Οδικές Αρτηρίες της Χώρας και Αντίστοιχων Συστημάτων Διαχείρισης και Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης (ΤΜΝ). Έκανε επίσης ειδική μνεία για το ''Call Gaping'' για τις περιπτώσεις ακραίων συμφορήσεων του δικτύου.

Σύντομη αναφορά στα θέματα του Δήμου Αθηναίων έκανε ο Κων/νος Λαμπρινούδης, Γ. Δ/ντης ΔΑΕΜ. Τόνισε ότι η ΔΑΕΜ θα υποβοηθήσει την προσπάθεια του Δήμου για μια νέα δικτυακή πύλη της Αθήνα και ότι η ΔΑΕΜ οραματίζεται και σε ένα μεγάλο βαθμό καταφέρνει και εφαρμόζει νέες τεχνολογίες και νέους τρόπους εξυπηρέτησης του Δημότη που φαντάζουν πολύ μελλοντικές, διαγνώσκοντας και παράλληλα μελετώντας τις μελλοντικές ανάγκες του Δημότη και γιατί όχι και των επισκεπτών εντός του ορίων του Δήμου. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα m-guide που συμμετέχει ο δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με το οποίο ο επισκέπτης από άλλη χώρα που θα βρίσκεται την Αθήνα θα μπορεί να ενεργοποιεί μία υπηρεσία που θα του παρέχεται με απαραίτητη προϋπόθεση το κινητό του τηλέφωνο να είναι τεχνολογίας GPRS ή GSM. Ταυτόχρονα θα εντοπίζονται μέσω δορυφόρου οι συντεταγμένες του επισκέπτη και θα ενημερώνεται εμφανίζοντας στη οθόνη του κινητού του, χάρτης με το σημείο που βρίσκεται με ακρίβεια (Διεύθυνση) μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Πολύ σημαντική ήταν και η ομιλία του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας κυρίου Αντώνη Μυτιλήνη με θέμα ''Ασύρματες Επικοινωνίες και Ολυμπιακή Ασφάλεια/ Πρόταση Μεθοδολογικής προσέγγισης για την πρόληψη κρίσεων στις ασύρματες επικοινωνίες''. Χαρακτηρίστηκε από άριστη μεθοδολογική προσέγγιση και εφαρμογή κυρίως κανόνων παρακολούθησης για αποτροπή κρίσης (risk analysis and prevention) αλλά και από τεχνικές επαναφοράς στη φυσιολογική κατάσταση. Τόνισε μάλιστα ότι στα γεγονότα αυτά, είναι αποδεκτή η πραγματοποίηση επενδύσεων για τη διαχείρισή τους ιδιαίτερα δε αν η υποδομή που θα αναπτυχθεί παραμείνει εκμεταλλεύσιμη σε βάθος χρόνου ώστε να είναι περισσότερο αποδοτική.

Ο κ Κων/νος Χολέβας, Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Εθνικός Εκπρόσωπος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη αναφέρθηκε εκφράζοντας τις επιστημονικές και προσωπικές του απόψεις στη σημασία των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στη διαχείριση κρίσεων. Τόνισε συμπερασματικά ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι όποιες προσπάθειες στην κατεύθυνση της διαχείρισης κρίσεων, να υπάρχει καλή δικτύωση των εμπλεκομένων φορέων, να ετοιμαστεί επικοινωνιακή στρατηγική, να υπάρξει στενή συνεργασία φορέων και ειδικών συμβούλων, να ενσωματωθεί η προηγούμενη εμπειρία από κρίσεις και να βέβαια να μην περιμένουμε απλά την επόμενη κρίση. Ο κύριος Γρηγόρης Λάμπρου, Διευθύνων Σύμβουλος της TOPOS Communications αναφέρθηκε στη χρήση της Τηλεματικής στην πρόβλεψη και διαχείριση κρίσεων και έκανε αναφορά στο σύστημα TETRA και τα πλεονεκτήματά του.

Τέλος ο κύριος Φωκίων Ζαΐμης, Δ. Σύμβουλος της iForce Επικοινωνίες ευχαρίστησε όλους του εμπλεκόμενους φορείς (ΕΕΤΤ, ΕΜΠ, ΚτΠ, Αρμόδια Υπουργεία κλπ) για τη συνεργασία τους στην πραγματοποίηση του συνεδρίου σε πολύ υψηλό επίπεδο ομιλητών και συνέδρων και τόνισε ότι επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος του συνεδρίου που ήταν η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας και η δικτύωση ειδικών συμβούλων, ακαδημαϊκών και δημόσιων λειτουργών αρμόδιων για το θέμα αυτό. Πρότεινε την περαιτέρω συνέχιση τέτοιων προσπαθειών ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο (Περιφέρειες, Νομαρχίες και Δήμοι) που έχουν ανάγκη τέτοιων συστημάτων αφού πολλές φορές αντιμετωπίζουν τοπικά τέτοιες κρίσεις (φυσικές καταστροφές κλπ).

Την εκδήλωση και την συζήτηση που ακολούθησε συντόνισαν με επιτυχία οι κ.κ. Γιάννης Ταλούμης, Πρόεδρος της 3ΝΕΤ ΑΕ, ο εκδότης του SMART PRESS Κώστας Νόστης και ο αρχισυντάκτης του e-working/Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παναγιώτης Ανδριανέσης.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  1. Η ανάγκη άμεσης χρησιμοποίησης της υπάρχουσας τηλ/κης υποδομής για την εξυπηρέτηση του πολίτη σε καταστάσεις κρίσεων (εθνικές οδοί, φυσικές καταστροφές κλπ)
  2. Η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από ομάδα ειδικών
  3. Η ανάγκη παρακολούθησης της διεθνούς εμπειρίας
  4. Η πολύ καλή προετοιμασία των φορέων και της ΟΕΑ2004 για την αποφυγή κρίσεων ιδιαίτερα σε θέματα Ασφάλειας και Τηλ/νων στους Ολυμπιακούς του 2004

Χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία SIEMENS Information & Communication Systems, ενώ χορηγοί επικοινωνίας η εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ το συνδρομητικό κανάλι Greek Business Channel και το περιοδικό Κινητή Τηλεφωνία - SMART PRESS.


LINKS:


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.

© 2003 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Για περισσότερες πληροφορίες, διαφήμιση και χορηγικές ευκαιρίες για την φετινή εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνείτε με :

  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Tηλ: 210.339.2500-10
  • Φαξ: 210.339.2318

Αρχή Σελίδας