Δελτίο Τύπου - 10 Ιουλίου 2002

Θέμα: Συνέδριο "ΓΕΦΥΡΕΣ 2002 / ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

 

 • Ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων υποδομών
 • Δημιουργία ενός πιλοτικού, πολιτιστικού δικτύου των τεσσάρων φρουρίων της περιοχής (Πάτρα, Ρίο, Αντίρριο και Ναύπακτος)
 • Ανάγκη Γενικότερης Πολεοδομικής Μελέτης σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία
 • Μειωμένα τα οφέλη σήμερα για το Δήμο Ρίου
 • Οικονομική και Πολιτιστική αφομοίωση Αιτωλοακαρνανίας από Πάτρα

Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο "ΓΕΦΥΡΕΣ 2002 / ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ" την Δευτέρα 8 Ιουλίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝ.Α.Δ.Ε.) και την συνεργασία των Δήμων Πατρέων, Ρίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου. Την έναρξη έκανε ο Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες που είχε την διοργάνωση του συνεδρίου, κος Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος ανέφερε πως στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει την ανάπτυξη που θα φέρει η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου στην ευρύτερη περιοχή τις επόμενες δεκαετίες. Τόνισε πως η Πάτρα, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στις ανάγκες του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006, θα πρέπει να αναβαθμίσει τη γενικότερη υποδομή της περιοχής. Το συνέδριο χαιρέτισε με μήνυμά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Γιάννης Μαγκριώτης που αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των υποδομών στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Ο νομάρχης Αχαΐας κος Στάθης Σερέτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του ΙΝΑΔΕ και ευχήθηκε καλή επιτυχία τόσο στο συνέδριο όσο και στην πορεία του Ινστιτούτου. Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Πατρέων Ευάγγελος Φλωράτος, ο δήμαρχος Ρίου Βασίλης Ζέρβας και ο δήμαρχος Ναυπάκτου Κώστας Κονίδας απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση και τόνισαν την σημασία του έργου για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στην 1η Θεματική Ενότητα του συνεδρίου με τίτλο "Οικονομικές και Κοινωνικές Συνέπειες", ο τέως υπουργός και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής κος Γιώργος Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι το έργο είχε μελετηθεί και σχεδιαστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και βρήκε παρήγορο ότι σήμερα επιτέλους ολοκληρώνεται με τεχνική αρτιότητα και με γρηγορότερους ρυθμούς από αυτούς που προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης και συνεχάρη την Κοινοπραξία για το αποτέλεσμα αυτό. Παρόλα αυτά ανέφερε ότι θα υπάρξει υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού κατά 50% τουλάχιστον και θα ξεπεράσει τα 200 δις δραχμές, ενώ εξέφρασε την πικρία του που η γέφυρα θα ενώσει τρεις από τις επτά φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του ΙΝ.Α.Δ.Ε κος Θεοδόσιος Παλάσκας, παρουσίασε στοιχεία για την οικονομία των νομών Αχαΐας Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας όπου φαίνεται το ποσοστό κατά νομό σε υπηρεσίες, αγροτική οικονομία και μεταποίηση και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των τουριστικών επενδύσεων καθώς τα παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν στασιμότητα στον τομέα του τουρισμού. Στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί στον νομό Αχαΐας, με αιτία την έλλειψη δευτερογενούς βιομηχανικής παραγωγής. Τονίζοντας την καθυστέρηση στην ανάπτυξη της χώρας μας, αναφέρθηκε στο ότι με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% θα χρειαστούν 35 χρόνια για τον διπλασιασμό του βιοτικού επιπέδου. Βέβαια, τόνισε ότι το έργο θα πρέπει να συνδυαστεί με αναπτυξιακές πολιτικές και επιμέρους έργα ώστε να υπογραμμιστεί η ωφελιμότητά του στην ευρύτερη οικονομία. Ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΒ και εκπρόσωπος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κος Λέανδρος Σλάβης, αναφέρθηκε στον ρυθμό υλοποίησης του έργου και τις τεχνικές δυσκολίες αυτού, τονίζοντας τις καθυστερήσεις από την πλευρά της πολιτείας και αναφέροντας πως η χώρα μας υπολείπεται σε σχέση με τις άλλες χώρες τις Ευρώπης αφού με τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν στο οικονομικό πεδίο, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ ο καθηγητής του ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος κος Γιάννης Γκόλιας, διατύπωσε ριζοσπαστικές απόψεις για την σύνδεση την Δυτικής Ελλάδας με την Ανατολική μέσω δύο επιπλέον οδικών αξόνων, Πάτρα-Τρίπολη και Πάτρα-Λαμία. Επίσης, σημείωσε τις επιφυλάξεις του για τον χρόνο παράδοσης της Ιόνιας Οδού και της Εγνατίας Οδού. Ζωηρή παρέμβαση στο συνέδριο έκανε ο δήμαρχος Ρίου, αναφέροντας πως παρά το ότι ο δήμος δέχεται τις περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις από την γέφυρα, ελλείψει κονδυλίων και πολιτικής βούλησης αδυνατεί να λύσει σημαντικά ζητήματα του δήμου (π.χ. Προβληματική αποκομιδή απορριμμάτων). Τον συντονισμό της συζήτησης που ακολούθησε, έκανε ο Πρόεδρος της 3ΝΕΤ κος Γιάννης Ταλούμης, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, προκειμένου να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία της Δυτικής Ελλάδας.

Στην 2η Θεματική Ενότητα με τίτλο "Περιβαλλοντικά και Πολιτιστικά Θέματα", εκτενή παρουσίαση των αλλαγών που θα φέρει η γέφυρα στον υποθαλάσσιο και θαλάσσιο χώρο έκανε ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης και Περιβαλλοντικής Γεωχημείας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας κος Σωτήρης Βαρνάβας και τόνισε την σημασία των συνεχών μετρήσεων αυτών των παραμέτρων. Στην συνέχεια ο αν. Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κος Γιάννης Ζιώμας, διαπίστωσε βάσει στοιχείων ότι τα φέρρυ-μπόουτ αποτελούν την βασική αιτία μόλυνσης του Πατραϊκού Κόλπου παρόλο τον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιούν την γέφυρα ετησίως. Ο νομικός και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κος Βασίλης Δωροβίνης, έθεσε προβληματισμούς για την επιλογή της χιαστής μορφής που πήρε η γέφυρα και μετέφερε την αγωνία του για την πολεοδομική έκρηξη που παρουσιάζεται και αναμένεται να ενταθεί στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ωστόσο πραγματοποιείται χωρίς κανέναν γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό και αισθητική. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Αιτωλίας και Ακαρνανίας κος Γιώργος Κυριακόπουλος, θεώρησε την δημιουργία της γέφυρας ιδιαίτερα θετικό γεγονός για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και ανέφερε πως πιστεύει ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα ωφεληθούν οικονομικά αλλά και πολιτιστικά από την προσέγγισή τους με την Πάτρα. Αναφέρθηκε επίσης, στο όραμά του για την ίδρυση Μεγάρου Μουσικής στο Αγρίνιο. Ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Μαρίνων της Βερνίκος Κότερα κος Ζαχαρίας Κιάφφας, αναφέρθηκε στις ομοιότητες της κατασκευής μιας μαρίνας με μια γέφυρα και παρουσίασε τα κριτήρια για την επιλογή κατάλληλου χώρου για την κατασκευή μαρίνας. Σύντομη εισήγηση έκανε ο Πολιτικός Μηχανικός, Επιθεωρητής Περιβάλλοντος ΙΕΜΑ και εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων κος Πέτρος Καθρέπτας μεταφέροντας και υπογραμμίζοντας την σημασία της συνεργασίας των φορέων σε ότι αφορά το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ κος Ανδρέας Βρης ενώ σημαντική ήταν και η παρέμβαση του αν. Γενικού Διευθυντή της Κοινοπραξία Γέφυρα ΑΕ κου Ασκληπιού Δημόγλου, ο οποίος αφού παρουσίασε τα μεγέθη της Γέφυρας, απάντησε σε ερωτήσεις, απορίες και αμφισβητήσεις των συνέδρων.

Στην 3η θεματική ενότητα με τίτλο "Αναπτυξιακή Προοπτική", η Οικονομολόγος και Πρόεδρος ΚΕΑΔΕΑ Δ.Ελλάδας κα Μάχη Γεωργακοπούλου ανέφερε τα πλεονεκτήματα του Γ' Κ.Π.Σ για την περιοχή και μετέφερε την εμπειρία της από αντίστοιχα έργα του εξωτερικού (Χονγκ-Κονγκ). Ο Οικονομολόγος και Αντιπροέδρος του ΙΝΑΔΕ κος Κώστας Ζαΐμης, τόνισε πως είχε δει τη Γέφυρα σε μακέτα το 1977, επισημαίνοντας έτσι την καθυστέρηση της πολιτείας στον σχεδιασμό των βασικών υποδομών της χώρας. Υπογράμμισε την σπουδαιότητα του έργου ακόμα και για τις απομακρυσμένες περιοχές, διατύπωσε σειρά προτάσεων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του, με πρώτη την παγιοποίηση του συνεδρίου ΓΕΦΥΡΕΣ για τα επόμενα χρόνια. Παρουσία των Δημάρχων Πατρέων, Ρίου και Ναυπάκτου, τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Καποδιστριακοί Δήμοι στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των συμπληρωματικών έργων υποδομής, αφού θα πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και πρότεινε την δημιουργία ομάδας των δημάρχων για το σχεδιασμό των έργων και την άσκηση πίεσης για την υλοποίησης τους. Αναφερόμενος στις επενδύσεις που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του έργου, υπογράμμισε τις δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο του τουρισμού. Επίσης, πρότεινε τον σχεδιασμό ενός μικρού Κ.Π.Σ. για την υλοποίηση συμπληρωματικών έργων ένθεν και ένθεν της γέφυρας. Τέλος, πρότεινε την δημιουργία ενός πιλοτικού, πολιτιστικού δικτύου των τεσσάρων φρουρίων της περιοχής (Πάτρα, Ρίο, Αντίρριο και Ναύπακτος), τα οποία και χαρακτήρισε "φύλακες" της Γέφυρας, με σκοπό την διάσωση και ανάδειξή τους ως πολιτιστικού πυρήνα της Γέφυρας με διοργάνωση αναλόγων εκδηλώσεων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της n-topos κος Γρηγόρης Λάμπρου ανέφερε τις σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε σχέση με την γέφυρα αλλά και γενικότερα στην περιοχή σε σχέση με συγκοινωνιακά περιβαλλοντικά επιχειρηματικά. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της τεχνολογίας ΤΕΤΡΑ για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων μεγάλου όγκου σε οποιοδήποτε σημείο. Την συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου κος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, που τόνισε τις ευθύνες παραγόντων της Πάτρας για την οικονομική υστέρηση των τελευταίων 30 ετών.

Ακολούθησε επίσκεψη των ομιλητών στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κοινοπραξίας όπου ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για τις διαδικασίες και μεθόδους που ακολουθήθηκαν για την κατασκευή της γέφυρας αλλά και επίσκεψη στο εργοτάξιο όπου ιδίοις όμμασι διαπίστωσαν την πραγματοποίηση του άρτιου αυτού έργου. Οι ομιλητές βρήκαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επίσκεψη αυτή, η οποία τους επέτρεψε να ενημερωθούν για την μεθοδολογία, τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται και την πρόοδο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Το ανωτέρω συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την χορηγία των:

 • ALPHA BANK
 • ΑΚΑΜΑΣ
 • ΑΞΟΝΑΣ ΜΒ Α.Τ.Ε.Β.Ε.
 • ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.
 • ΟΜΙΛΟΣ FRIGOGLASS
 • SHELL GAS
 • ΟΜΙΛΟΣ ΤΙΤΑΝ
 • AUDI
 • SIMPLESOFT

Χορηγοί Επικοινωνίας:

 • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΠΡΕΣ
 • ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 • ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕΒΕ

Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει εταιρικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς πελατείας μας, στους τομείς της Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και Σχέσεων με επενδυτές και της Στρατηγικής Επικοινωνίας. Η διεθνής μας ομάδα από επαγγελματίες με τεχνογνωσία σε δίκτυα και στελέχη παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" στους εξής τομείς: Επικοινωνιακή Πληροφορική, Επενδυτική Τραπεζική και Εταιρικά Οικονομικά, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, Πολιτισμός και Ευρωπαϊκά έργα που υποστηρίζονται από ένα ιδιαίτερο IDEA LAB. Από την ίδρυση της εταιρείας το Νοέμβριο του 2000, η iForce Επικοινωνίες έχει κερδίσει μεγάλη απήχηση, καθώς και μερίδιο αγοράς. Oι πελάτες μας περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου Fortune 500, διεθνείς εισηγμένες εταιρείες και δημόσιες και ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες που θεωρούν τη στρατηγική προσέγγιση και παρουσία ζωτική για την παγκόσμια οικονομία.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε τις κυρίες :

 • Γκέλη Ψιμάρνου
 • Γ. Φρήμαν
 • Tηλ: +30.210.339.2504

 

 

Αρχή Σελίδας