Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 10 Μαίου 2009

Θέμα:ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
«Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΣΑΡΙΑΣ,
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

H επιστημονική εσπερίδα που διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου - Σαρίας την Πέμπτη 23 Απριλίου, στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Διαφανίου, στην Κάρπαθο, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και κατέδειξε δυνατότητες και τομείς ανάπτυξης του έργου του Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Ιωάννης Τσέρκης, ενώ απεύθυνε χαιρετισμό ο Φώτης Χατζηδιάκος, Αντινομάρχης Δωδεκαννήσου και ο Κωνσταντίνος Τσαμπανάκης, Πρόεδρος Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Thomas Raus, Καθηγητής Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ο οποίος μίλησε για τα σπάνια ενδημικά φυτά της περιοχής πολλά εκ των οποίων δεν συναντώνται σε κανένα άλλο μέρος στον κόσμο, Πηνελόπη Δεληπέτρου, Δρ. Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία που μίλησε Φούλα Νιωτή, Εκπρόσωπος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Στέλλα Αδαμαντοπούλου, Παναγιώτης Δενδρινός, Βιολόγος- Εκπρόσωπος Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΜΟΜ, Κρίτων Ηλίας Αρσένης, γεωγράφος, περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος & της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Χριστίνα Κονταξή, εκπρόσωπος Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μεσόγειος SOS.

Στην εκδήλωση αναλύθηκαν εις βάθος οι προτεραιότητες και οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης στα ζητήματα της προστασίας, διαχείρισης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στο οικοσύστημα της προστατευόμενης περιοχής Καρπάθου - Σαρίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της ένωσης εταιρειών iForce Επικοινωνίες Α.Ε. και Agenda στο πλαίσιο του έργου «Ενέργειες Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Δημοσιότητας Φορέα Διαχείρισης» του προγράμματος Ε.Π.ΠΕ.Ρ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος του Φορέα, Ιωάννης Τσέρκης κράτησε τα κύρια σημεία των Εισηγητών που επιστημονικά τεκμηρίωναν τις προτάσεις τους αφού εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για να έχει μια συνέχεια αυτός ο διάλογος που μόνον στο αποδοτικότερο έργο του Φορέα μπορεί να συμβάλλει. Στο πνεύμα αυτό κρατήθηκε ο διάλογος και οι προτάσεις αλλά και οι ενστάσεις όσων εκ των παρευρισκομένων ζήτησαν παρέμβαση στη διαδικασία διαλόγου.

Στο επιστημονικό μέρος της Εκδήλωσης τόσο ο Καθηγητής που έφθασε από το Βερολίνο για την εκδήλωση αυτή Thomas Raus, όσο και η καθηγήτρια Βιολογίας Πηνελόπη Δεληπέτρου, ο βιολόγος / στέλεχος της Οργάνωσης ΜΟm Παναγιώτης Δενδρινός, η Εκπρόσωπος της ίδιας Οργάνωσης Στέλλα Αδαμαντοπούλου, ο Ηλίας Κρίτων Αρσένης / Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Χριστίνα Κονταξή Eπιστήμονας που μοχθεί για το Περιβάλλον και έχει εθελοντικά προσφέρει με την διεθνούς κύρους οργάνωση <<ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» στην περιοχή, η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Μελετητής της χλωρίδας της περιοχής Φ. Νιωτή με τον συντονισμό της δημοσιογράφου Αννας Βαλαβανίδου, κατέθεσαν τις απόψεις τους και συνέβαλαν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με εκπροσώπους των Φορέων που παρευρέθηκαν καθώς και με κατοίκους της περιοχής.

Ειδικότερα ο γερμανός καθηγητής που έχει μελετήσει την περιοχή της Καρπάθου επι σειρά ετών, αναφέρθηκε και τεκμηρίωσε επιστημονικά την γεωλογική προέλευση του νησιωτικού τόξου του Ν. Αιγαίου από την εποχή των παγετώνων και οριοθέτησε τα σπάνια φυτά της Καρπάθου που έχουν καταμετρηθεί και θεωρούνται πλέον απειλούμενοι οικότοποι λόγω και του αμμώδους φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της χωρίς περιβαλλοντική φροντίδα τουριστικής Ανάπτυξης.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και οι Εκθέσεις των άλλων Επιστημόνων με ιδιαίτερη αναφορά των Εκπροσώπων της Οργάνωσης MOm για την μεσογειακή φώκια Monachus Monachus. Εκτέθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει και τα όσα πρόκειται να συνεχίσουν, ώστε η περιφρούρηση του τόπου που ζει και αναπτύσσεται να γίνει επαρκέστερη και οι ψαράδες της περιοχής να μεριμνούν για την διατήρησή της θεωρώντας την μέρος του οικοσυστήματος της περιοχής τους και όχι «ανεπιθύμητο επισκέπτη».

Η απόδοση των Εισηγήσεων υπήρξε εύληπτη και κατατοπιστική με την παρουσίαση ειδικών VIDEO που προβλήθηκαν κατά την Εσπερίδα ενώ τα στοιχεία που παρατέθηκαν είχαν την επιστημονική εγκυρότητα που ολοκλήρωνε το ζητούμενο.

Η σημασία του έργου του Φορέα Διαχείρισης αυτής της ιδιαίτερης περιοχής είναι μεγάλη. Η περιβαλλοντική φροντίδα που της οφείλεται είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά και η ομάδα των Ειδικών μαζί με τους Εκπροσώπους των Φορέων της περιοχής, ορίστηκαν να συνεχίσουν να μεριμνούν για την αρμονική συμβίωση των κατοίκων της στα πλαίσια της ανάπτυξης της περιοχής με περιβαλλοντική ευαισθησία.

Για λόγους δεοντολογίας πρέπει να αναφερθεί πως ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου Σαρίας ιδρύθηκε το 2002, στην προστατευόμενη περιοχή της βορείας Καρπάθου που είναι ενταγμένη στο δίκτυο ΝATURA 2000 (GR 4210003) και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδος. Η ίδρυση του Φορέα κρίθηκε απαραίτητη όταν στην ευρύτερη περιοχή έκαναν την εμφάνισή τους εκπρόσωποι του υπο εξαφάνιση είδους θαλάσσιας φώκιας Monachus Monachus . Eπιπλέον η περιοχή λόγω γεωλογικών φαινομένων, έχει το προνόμιο να φιλοξενεί σήμερα μια τεράστια ποικιλία από σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας απαραίτητα για την διατήρηση του οικοσυστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στο τηλ.: 26320-55094 και στο +30.210.339.2500-10 - office@iForce.gr

 


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2009 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Εταιρική Επικοινωνία & Επιμέλεια Οργάνωσης:
  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Διεύθυνση: Ακαδημίας 28, 106 71 Αθήνα
  • Tηλ: +30 210 3392500
  • Φαξ: +30 210 339 2318

Αρχή Σελίδας