Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 15 Μαΐου 2001

Θέμα: ''24 -27 Μαΐου 2001, Intercontinental Athens: Διεθνές, επιστημονικό, χρηματοοικονομικό συνέδριο FEES 2001''

Το συνέδριο FEES 2001 θα αποτελέσει ένα θεσμό και θα διοργανώνεται σε ετήσια βάση, ενώ σε ένα χρόνο θα δημιουργηθεί ένα 20μηνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το engineering management, με καθηγητές και πτυχία του πανεπιστημίου της Φλόριντα για τα στελέχη και τους επιχειρηματίες του χρηματο-οικονομικού τομέα. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σήμερα το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας Deal-FX.

"Σκοπός μας είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε επαφή με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους επιχειρηματίες του μάνατζμεντ της τεχνολογίας" τόνισε ο δρ. Παναγιώτης Παρδαλός, πρόεδρος της Deal-FX, καθηγητής πληροφορικής με διεθνή αναγνώριση ως ειδικός στην ολική και συνδυαστική βελτιστοποίηση, διευθυντής του Κέντρου Βελτιστοποίησης Μηχανολογίας και Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. "Η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου είχε την περασμένη χρονιά κύκλο εργασιών 20 τρις δολάρια και αναμένεται να ανέλθει στα 200 στην επόμενη τριετία" υπογράμμισε ο δρ. Παρδαλός, προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό η αγορά να έρθει σε επαφή με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε οι νέοι επιστήμονες, οι σπουδαστές να δίνουν έγκαιρα τις καινοτόμες ιδέες και να μη χρειάζεται η αγορά να περιμένει".

"Το συνέδριο FEES 2001 θα βοηθήσει ώστε να παρουσιαστούν στη χώρα μας επιστημονικά θέματα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Άλλωστε πιστεύουμε ότι κάθε νέα οικονομία, όπως είναι η ελληνική, μπορεί δύσκολα να κρατά ανταγωνιστική θέση στο διεθνές τοπίο", συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deal-FX, Δημήτρης Τσιτσιρίγκος. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε ότι πρόκειται για μια ελληνική εταιρία που εδώ και δύο χρόνια έχει σημαντική διεθνή παρουσία, μεγαλύτερη από ότι στο εσωτερικό. Σημείωσε ότι η Deal-FX εξειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών πληροφοριών και έχει απευθείας σύμβαση με 20 χρηματιστήρια και άλλα 60 σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Τσιτσιρίγκος ανέφερε ότι η εταιρία έχει μόλις δημιουργήσει ένα data center και είναι σε θέση να εξυπηρετήσει 75.000 χρήστες ταυτόχρονα από όλον τον κόσμο.

Για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας καθώς και το συνέδριο που διοργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα μίλησαν επίσης, ο Δημήτρης Καπουρελάκος, μέλος του δ.σ. της Deal-FX και η Έλλη Γράψα, στέλεχος και σημείωσαν ότι έως σήμερα η εταιρία έχει δραστηριοποιηθεί κυρίως (98% της δράσης της) στο εξωτερικό: Νότια Αφρική, Αυστραλία, Σκανδιναβικές χώρες, Εσθονία, Λιθουανία, Ιταλία, Ασία καθώς και στην Ρωσία με το ειδησεογραφικό πρακτορείο τους.

Ο κ.Καπουρελάκος τόνισε ότι το προϊόν Deal-FX Trader Pro, μία ολοκληρωμένη χρηματοοικονομική λογισμική εφαρμογή, θα παρουσιαστεί επίσημα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Το Deal-FX Trader Pro έχει σήμερα παγκοσμίως 5.500 χρήστες, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν τους 30.000 σε ένα χρόνο.

Συντονιστής του συνεδρίου θα είναι ο Γιάννης Ταλούμης αντιπρόεδρος της επιτροπής Τηλεπικοινωνιών του ΣΕΠΕ, και τεχνολογικού πάρκου Ακρόπολις και πρόεδρος της 3Νet, o οποίος τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Deal-FX δίνει μια ευκαιρία στην Ελλάδα ώστε να αναδειχθεί σε διεθνές οικονομικό και γνωστικό κέντρο.


Το συνέδριο FEES 2001

Το 1ο Διεθνές συνέδριο FEES 2001 θα λάβει μέρος, από 24 έως 27 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, με θέμα "Χρηματοοικονομική Μηχανική (Financial Engineering), ηλεκτρονικό εμπόριο και Αλυσίδα Προσφοράς (Supply Chain)".

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εταιρίας Deal-FX σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (Center of Applied Optimization), με την οργανωτική φροντίδα της i-Force.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν, περίπου, 30 διεθνείς προσωπικότητες από τoν χρηματοοικονομικό τομέα, παγκοσμίως αναγνωρισμένοι στον κλάδο αυτό. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να λειτουργήσει ως ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών μεταξύ θεωρητικών της οικονομίας και εκπροσώπους της αγοράς.
Οι διοργανωτές του συνεδρίου λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών, θα προσπαθήσουν να δώσουν το στίγμα της Χρηματο-οικονομικής Μηχανικής, του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και της Αλυσίδας Προσφοράς στα σημερινά και τα μελλοντικά δεδομένα.

Η Χρηματοοικονομική Μηχανική διαπραγματεύεται τη μοντελοποίηση προβλημάτων με καινοτόμες μεθόδους (σύζευξη μαθηματικής επιστήμης με χρηματοοικονομικά προβλήματα), παρέχοντας καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις.

Θέματα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, όπως η επιρροή του στην αποτελεσματικότητα της δομής της οικονομίας και της αγοράς και οι κοινωνικές του επιπτώσεις θα απασχολήσουν τους συνέδρους.

Η Αλυσίδα Προσφοράς αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση βελτιστοποίησης, που περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες του επιχειρησιακού φάσματος, όπως ροή και προσφορά υλικών και διαχείριση δικτύου προμηθευτή, καταναλωτή και ενδιάμεσου φορέα.


Σύνοψη κυριότερων ομιλιών

Ο δρ. Παναγιώτης Παρδαλός στην ομιλία του με θέμα "Μοντέλα Βελτιστοποίησης και Αλγόριθμοι σε σχέση με την Αλυσίδα Προσφοράς και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο" θα εστιαστεί σε θέματα βελτιστοποίησης στην Αλυσίδα Προσφοράς και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, και ειδικότερα σε συστήματα διανομής και μεταφοράς στην Αλυσίδα Προσφοράς. Θα προταθούν μέθοδοι επίλυσης για προβλήματα που αφορούν την ελάχιστη ροή σε δίκτυα διανομής που χαρακτηρίζονται από γραμμικές κοίλες συναρτήσεις κόστους. Υπολογιστικά αποτελέσματα σε προβλήματα μεγάλου μεγέθους επιδεικνύουν ότι οι προτεινόμενες τεχνικές έχουν ως αποτέλεσμα την εύρεση καλών ποιοτικών υπο-βέλτιστων λύσεων.

Ο δρ. Νίκος Χριστοφίδης, διευθυντής του Κέντρου Ποσοτικής Χρηματοοικονομικής, του Imperial College UK School of Management, θα μιλήσει για τον καθορισμό τιμών και τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου σε αναποτελεσματικές αγορές. Συγκεκριμένα ο καθηγητής θα αναλύσει τη διαφορά ανάμεσα σε μια μη αποτελεσματική και σε μια ολοκληρωμένη αγορά στην κατασκευή χαρτοφυλακίου κυρίως τίτλων, το οποίο να αποδίδει επακριβώς τις αποδόσεις του αντίστοιχου παραγώγου προϊόντος, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει στην πρώτη αλλά είναι εφικτό στη δεύτερη περίπτωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις αναποτελεσματικών αγορών, στην ουσία η κατασκευή ενός τέτοιου χαρτοφυλακίου μπορεί να αποδώσει ένα εύρος τιμών και όχι την ακριβή τιμή. Ο καθηγητής θα αναλύσει τις έννοιες του "ψευδο-αρμπιτράζ" και του "οιονεί-αρμπιτράζ" που μπορούν να παρέχουν τη βάση για μια ακριβή μεθοδολογία καθορισμού τιμών.

Ο δρ. Ουίλιαμ Ζιέμπα, Professor of Management Science Faculty of Commerce, University of British Columbia, θα επιχειρήσει την ανάλυση των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως από το 1996 έως το 2001, σε μια ιστορική αναδρομή των τελευταίων 100 ετών. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει επισκόπηση της Ιαπωνικής χρηματιστηριακής ανόδου της περιόδου 1949-1989 και της πτώσης των ετών 1990-2001. Αναλύοντας τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, με επίκεντρο την περίοδο της μεγάλης ανόδου των τιμών από το 1996 έως την αρχή του 2000, θα δοθεί έμφαση στους δύο παράγοντες που επικράτησαν, συγκεκριμένα το μέγεθος και την τάση. Θα γίνει επίσης αναφορά στην πτώση που ακολούθησε και τους παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν. Ειδική αναφορά θα κάνει σε έννοιες όπως οι "μετοχές φούσκες" και την αλλαγή των δεδομένων της θεμελιώδους ανάλυσης σε σύνδεση με το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας και τον Nasdaq των ΗΠΑ. Θα προχωρήσει επίσης σε εκτίμηση των διαφορετικών σημάτων που εκπέμπει η αγορά, καθώς και ανωμαλιών που παρουσιάζει. Στη δεύτερη ομιλία του ο δρ. Ουίλιαμ Ζιέμπα θα προχωρήσει στην ανάλυση του χρηματοοικονομικού μοντέλου σχεδιασμού των ασφαλιστικών ταμείων της Αυστρίας, το ΙnnoALM.

Ο δρ. Χιρόσι Κόνο του Τεχνολογικού Ιδρύματος του Τόκυο, Ινστιτούτο Βιομηχανικής Μηχανικής και Διοίκησης, θα δώσει μια ομιλία με θέμα "Υπολογισμός της Πιθανότητας Αποτυχίας του Ημι-Οριζόμενο Logit Μοντέλου". Το γραμμικό logit μοντέλο χρησιμοποιείται συχνά για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων αποτυχίας των επιχειρήσεων. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην παραδοχή ότι η πιθανότητα αποτυχίας είναι μονοτονική συνάρτηση των χρηματοοικονομικών παραγόντων, κάτι το οποίο δεν ισχύει διεθνώς. Για το χειρισμό σε μη μονοτονικές περιπτώσεις, εισαγάγουμε ένα ημι-οριζόμενο logit μοντέλο όπου ο εκθέτης της συνάρτησης logit υποκαθιστάται από μια ημι-οριζόμενη τετραγωνική συνάρτηση. Το πρόβλημα μεγιστοποίησης της πιθανότητας γίνεται τότε ένα πρόβλημα κοίλης μεγιστοποίησης υπό συνθήκες ημι-οριζόμενες, το οποίο μπορεί να επιλυθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη χρήση αλγορίθμων ειδικού τύπου (cutting plane). Θα επιδείξουμε ότι το μοντέλο αυτό υπερτερεί μοντέλων γραμμικών και γενικών τετραγωνικών logit μοντέλων.

Ο δρ. Σταύρος Ζένιος του Κέντρου Υπολογιστικής Χρηματοοικονομικής και Οικονομικής Επιστήμης HERMES, τους Πανεπιστημίου της Κύπρου και του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων του Wharton, θα παρουσιάσει το έργο του με τίτλο "Μοντέλο Βελτιστοποίησης με την παρουσία πιθανών σεναρίων, για χρήση σε στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού για προικοδοτήσεις/δωρεές με ελάχιστες εγγυήσεις". Προικώα κεφάλαια μονίμου εισοδήματος (συντάξεως, ασφαλιστικών παροχών) με εγγυημένη μικρότερη απόδοση εμφανίζονται σε ασφαλιστικά συμβόλαια, συνταξιοδοτικά προγράμματα και προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης. Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά αναφορικά με τον ασφαλιστικό κλάδο, τέτοια προικώα κεφάλαια συμμετέχουν επίσης στις επιχειρήσεις και λαμβάνουν επιπρόσθετες αμοιβές από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Στο σύγγραμμα αυτό αναπτύσσεται ένα μοντέλο βελτιστοποίησης βασισμένο σε πιθανά σενάρια για τη διαχείριση στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού ασφαλιστικών συμβολαίων με τις μικρότερες εγγυήσεις. Το μοντέλο επιτρέπει την ανάλυση των αντισταθμιστικών παραγόντων που αντιμετωπίζει μια ασφαλιστική εταιρεία στη δόμηση των συμβολαίων της, καθώς και στις επιλογές που κάνει για κάλυψη του κόστους. Το μοντέλο εφαρμόζεται στην ανάλυση των συμβολαίων που προσφέρονται από Ιταλικές εταιρείες. Αν και τα αποτελέσματα του μοντέλου βελτιστοποίησης είναι γενικά σύμφωνα με τις παρούσες πρακτικές του κλάδου, υπάρχουν ακόμα ανεπάρκειες και θα προταθούν πιθανές βελτιώσεις.

Ο δρ. Στάνισλαβ Ουριάσεβ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, θα μιλήσει για τη διαχείριση κινδύνου με τη χρήση Conditional Value at Risk (Υπό όρους Αξία σε Κίνδυνο). Το Value at Risk (ο υπολογισμός της αξίας του χαρτοφυλακίου που υπόκειται σε ρίσκο και παρουσιάζει διακυμάνσεις αποτίμησης), που είναι ένας διαδεδομένος τρόπος μέτρησης της αποδοτικότητας, απαντά στην ερώτηση: ποια είναι η μέγιστη ζημία που μπορεί να εμφανίσει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων με ένα συγκεκριμένο συντελεστή εμπιστοσύνης Αν και το VaR (Αξία σε κίνδυνο) είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος μέτρησης κινδύνου, χαρακτηρίζεται από κάποιες μη επιθυμητές ιδιότητες όπως είναι η έλλειψη της υποαθροιστικότητας, για παράδειγμα το VaR ενός χαρτοφυλακίου με δύο επενδύσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των υπο μέρους VaR κάθε μιας εκ των επενδύσεων αυτών.
Επιπροσθέτως, το VaR είναι δύσκολο να βελτιστοποιηθεί όταν υπολογίζεται βάσει σεναρίων. Στη περίπτωση αυτή, το VaR δεν αποτελεί κυρτή ούτε συνεχή απεικόνιση ως συνάρτηση των διαδοχικών θέσεων, και έχει πολλαπλά τοπικά μέγιστα και μήνυμα. Θα παρουσιαστεί ένας εναλλακτικός τρόπος μέτρησης των ζημιών που διαθέτει πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά και είναι το Conditional VaR (Υπό Ορους Αξία σε Κίνδυνο) και το οποίο συμπίπτει του Mean Excess Loss σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Το CvaR είναι ένα πολύ καλός τρόπος μέτρησης του ρίσκου. Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα μπορεί να βελτιστοποιηθεί με τη χρήση γραμμικού προγραμματισμού, που επιτρέπει τον χειρισμό χαρτοφυλακίων με μεγάλο αριθμό επενδύσεων και πιθανών σεναρίων. Αριθμητικά πειράματα απέδειξαν ότι η ελαχιστοποίηση του CvaR οδηγεί σε σχεδόν βέλτιστες λύσεις σε όρους VaR, δεδομένου του ότι το CvaR είναι πάντα μεγαλύτερο ή ίσο με το VaR.


Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με την:
  • κ.Έλλη Γράψα (Deal-FX, τηλ:210-8982810)
  • κ.Βαρβάρα Ξυδού (iForce, τηλ: 210-3392317-8)

Επιμέλεια Οργάνωσης :

Αρχή Σελίδας