Δελτίο Τύπου - 17 Ιουλίου 2002

Θέμα: Ημερίδα "ΜΕΣΟΓΕΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ"


Να δώσει προτεραιότητα η Πολιτεία σε συμπληρωματικά έργα υποδομής στα Μεσόγεια Να προχωρήσει η ΖΟΕ Μεσογείων στο Σ.τ.Ε Επενδυτικές ευκαιρίες λόγω χαμηλού επιπέδου κόστους γης στα Σπάτα Οι ιδιωτικές επενδύσεις πληρώνουν τα κόστη υποδομών αντί της Πολιτείας Υπάρχει αισιοδοξία για μελλοντικές διεθνείς επενδύσεις μόνον σε συγκεκριμένα Πάρκα με υποδομές

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας με θέμα:

"ΜΕΣΟΓΕΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ",

η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η ημερίδα η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ελληνικής Οικονομίας (ΙΜΕΟ), διοργανώθηκε από την iForce Επικοινωνίες και την ART FACTORY. Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο κύριος Φωκίων Ζαΐμης, Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα της περιοχής των Μεσογείων στην ανάπτυξη της Αθήνας αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Επίσης εξέφρασε την ευχή για μία ανάπτυξη σεβόμενη το περιβάλλον, τον πολίτη, την αισθητική και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Παράλληλα τόνισε και εξήρε τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα που πραγματοποιούν σήμερα σπουδαίες επενδύσεις με θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για την περιοχή των Μεσογείων αλλά και της χώρας μας. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει πληθώρα προβλημάτων και αδιαφορία της Πολιτείας σε μείζοντα για την περιοχή θέματα.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο κύριος Παύλος Θωμόγλου, Πρόεδρος του Βιομηχανικού τμήματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε ότι επιβάλλεται η ύπαρξη υποδομών στην περιοχή των Μεσογείων, τόσο για το "επιχειρείν" όσο και για το "κατοικείν". Στην συνέχεια ο Δρ. Μάριος Νικολινάκος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Ελληνικής Οικονομίας (ΙΜΕΟ), μεταφέροντας την πολυετή εμπειρία του σε αναπτυξιακά έργα και μελέτες, τόνισε ότι για μία σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής των Μεσογείων είναι σκόπιμη, πρώτον, μια αναπτυξιακή δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής με την μορφή άσκησης καθοδηγητικού ρόλου και αναζήτησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων με στόχο την κινητοποίηση των κατοίκων τους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και δεύτερον, μια στενότερη συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και στις δύο περιπτώσεις ο Δήμος Σπάτων έχει επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες. Επίσης ο κύριος Νικολινάκος μετέφερε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο υπάρχει ή θα υπάρξει ορθολογική αξιοποίηση των χρημάτων από τις πωλήσεις γης των ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής. Πρότεινε μάλιστα την συμμετοχή των κατοίκων στα ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα.

Το πάνελ ξεκίνησε με την ομιλία του κύριου Αντώνη Τούντα, Δημάρχου των Σπάτων, ο οποίος τόνισε ότι η περιοχή των Σπάτων, λόγω του νέου αεροδρομίου, επιβαρύνεται κυκλοφοριακά, πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά. Σήμερα ολοκληρώνεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός των επιχειρηματικών Πάρκων και του πολεοδομικού κέντρου Σπάτων με χρήματα των επενδυτών (και όχι της Πολιτείας ως θα έπρεπε) και συμπεριλαμβάνει επιχειρηματικά και τεχνολογικά πάρκα στα οποία θα εγκατασταθούν πλήθος επιχειρήσεων κυρίως στον χώρο των υπηρεσιών και του εμπορίου. Τόνισε ότι η γη βρίσκεται ακόμη σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα κόστους, γεγονός που κάνει την περιοχή ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις. Εξέφρασε την απορία του για την έλλειψη υποδομής γύρω από το νέο αεροδρόμιο, την γραφειοκρατία και καθυστέρηση των αρμόδιων Υπουργείων σε σημαντικές αποφάσεις για την περιοχή και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να προχωρήσουν έργα πνοής για την ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Πολιτεία για όλα αυτά τα ζητήματα αλλά χωρίς μέχρι σήμερα ουσιαστική ανταπόκριση.

Ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση είτε από κοινοτικούς είτε από εθνικούς πόρους για όλα αυτά τα έργα ώστε η περιοχή των Μεσογείων να ακολουθήσει τον ρυθμό της νέας πραγματικότητας, η οποία επεβλήθη στην τοπική κοινωνία χωρίς την σύμφωνη γνώμη της. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν θα ανεχθεί ως εκπρόσωπος της τοπικής αρχής καμία νέα απόφαση για την περιοχή χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Σπάτων ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στα επενδυτικά σχήματα και το άμεσο και ουσιαστικό ενδιαφέρον της Πολιτείας ώστε να μην δημιουργηθεί μία "νέα Κυψέλη" στα Σπάτα! Επίσης συνεχάρη τις επιχειρήσεις που επέλεξαν τα Σπάτα για την υλοποίηση των επενδυτικών στόχων τους (επιχειρηματικά πάρκα και λοιπές επενδύσεις) αλλά προέταξε ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με πρακτικές που θα εκμεταλλευτούν τους κατοίκους και τα συμφέροντά τους.

Στην συνέχεια ο κύριος Γιάννης Γαλανάκης, Υπεύθυνος Ανάπτυξης του Ομίλου SONAE-Χαραγκιώνης, ανέλυσε τους όρους και τις προϋποθέσεις κατά τους οποίους η περιοχή των Μεσογείων μπορεί να αναπτυχθεί. Δυστυχώς στην Ελλάδα τέτοιου είδους προϋποθέσεις δεν υφίστανται με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται σημαντικές διεθνείς επενδύσεις. Ο κύριος Γαλανάκης θεωρεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει ότι μπορεί αλλά δεν τις δίνονται οι δυνατότητες και οι πόροι για να ολοκληρώσει το έργο της. Η κυρία Κατερίνα Ζηρίδη, Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, αναφέρθηκε στην διεξοδική έρευνα την οποία έκαναν αρμόδιοι συνεργάτες της πριν 10 χρόνια, με την οποία κατέληξαν ότι τα Μεσόγεια σύντομα θα αποτελέσουν περιοχή υψίστης σημασίας και προτεραιότητας και κατά συνέπεια θα είναι ο κατάλληλος τόπος για την μετεγκατάσταση των Εκπαιδευτηρίων. Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, με ιστορία 70 χρόνων και ανθρώπινο δυναμικό που φτάνει σήμερα τα 10.000 άτομα, είναι τα πρώτα και μοναδικά εκπαιδευτήρια στην χώρα μας που διαθέτουν ISO. Τα εγκαίνια του νέου σχολείου προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο του 2002. Το νέο σχολείο θα μπει ενεργά στην ζωή του τόπου με επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης και θα προσφέρει όχι μόνο ένα άρτια αρχιτεκτονικό και βιοκλιματικό κτίριο, με σεβασμό στο Αττικό τοπίο, αλλά και ένα απόλυτα σύγχρονο σχολείο βασισμένο στα δεδομένα των διεθνών εκπαιδευτικών ερευνών. Ο κύριος Ιωάννης Τρίκαρδος, Τεχνικός σύμβουλος της LAMDA Development, παρουσίασε τις εταιρείες του ομίλου και τόνισε τους λόγους επιλογής της περιοχής Σπάτων για το επιχειρηματικό πάρκο που αναπτύσσουν. Μετέφερε την αισιοδοξία του ότι το επιχειρηματικό πάρκο θα αποτελέσει πόλο έλξης διεθνών επενδύσεων.

Ο κύριος Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Αττική Οδός ανέφερε ότι η Αττική Οδός έχει σχεδιαστεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ως κλειστός αυτοκινητόδρομος με διόδια που θα αποτελέσει τον εσωτερικό περιφερειακό δακτύλιο της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας. Το έργο αποτελεί φορέα ανάδειξης ποιότητας δημοσίου χώρου. Επίσης θα πρέπει να εμπλουτιστεί με πλήθος μικρότερων έργων ώστε να λειτουργεί εύρυθμα η κυκλοφοριακή ροή από και προς την Αττική Οδό.

Ο κύριος Θεοχάρης Τσούτσος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΚΑΠΕ, αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο του Κιότο που έχει υπογράψει η χώρα μας και στις κοινοτικές οδηγίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε) που υποχρεούται η Ελλάδα να εφαρμόσει μέχρι το 2010. Οι Α.Π.Ε ως ποσοστό στην συνολική παραγωγή ενέργειας της χώρας προβλέπεται στα επόμενα χρόνια να διπλασιαστεί (να φτάσει το 10%). Προέτρεψε την χρήση και εφαρμογή των Α.Π.Ε σε όλες τις μεγάλες επενδύσεις γιατί διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα ζωής και ανταποδοτικότητα.

Ο κύριος Δημήτρης Ανδριόπουλος, Γενικός Διευθυντής της REDS A.E., παρουσίασε τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας του σε συνολική έκταση 1000 στρεμμάτων στην περιοχή των Μεσογείων. Τόνισε χαρακτηριστικά την επιβάρυνση του επενδυτή με τα έργα υποδομών που θα έπρεπε κανονικά να εκτελέσει η Πολιτεία. Περαιτέρω δε, εξέφρασε την απορία του για την ολιγωρία και καθυστέρηση των αρμόδιων φορέων για την εφαρμογή των νέων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ειδικότερα Ζ.Ο.Ε Μεσογείων). Την συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο κύριος Πάρις Γιαννίκος, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Πρόεδρος της Art Factory, ο οποίος ευχήθηκε το φαινόμενο της Λεωφόρου Κηφισίας (των δισεκατομμυρίων) με τους παράπλευρους δρόμους που θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα να μην επαναληφθεί στην περιοχή των Μεσογείων.

  • ΧΟΡΗΓΟΙ:ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ & LAMDA DEVELOPMENT
  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΖΗΡΙΔΗ
  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει εταιρικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς πελατείας μας, στους τομείς της Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και Σχέσεων με επενδυτές και της Στρατηγικής Επικοινωνίας. Η διεθνής μας ομάδα από επαγγελματίες με τεχνογνωσία σε δίκτυα και στελέχη παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" στους εξής τομείς: Επικοινωνιακή Πληροφορική, Επενδυτική Τραπεζική και Εταιρικά Οικονομικά, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, Πολιτισμός και Ευρωπαϊκά έργα που υποστηρίζονται από ένα ιδιαίτερο IDEA LAB. Από την ίδρυση της εταιρείας το Νοέμβριο του 2000, η iForce Επικοινωνίες έχει κερδίσει μεγάλη απήχηση, καθώς και μερίδιο αγοράς. Οι πελάτες μας περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου Fortune 500, διεθνείς εισηγμένες εταιρείες και δημόσιες και ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες που θεωρούν τη στρατηγική προσέγγιση και παρουσία ζωτική για την παγκόσμια οικονομία.

Πληροφορίες για την ημερίδα:

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε την κα Βαρβάρα Ξυδού
(τηλ: +30.210.339.2502).

© 2002 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.

Αρχή Σελίδας