Δελτίο Τύπου - Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2008

Θέμα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «ΑΡΧΙΕΠΙCΚΟΠΟΥ ΧΡΙCΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΛΟΓΩΝ»

«Μετά από 100 χρόνια θα βγει Χριστόδουλος!».  Μ' αυτό το μήνυμα, σε μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης μίλησε για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, για τον άνθρωπο «που έδωσε φωνή στην Εκκλησία», με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου Παρακαταθήκη Λόγων» του δημοσιογράφου Δημήτρη Ριζούλη, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Ιερό Ναό Κυρίλλου και Μεθοδίου. Η εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας είχε ο δημοσιογράφος Σταύρος Οραήλογλου, διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

«Κρατώ ως πολύτιμη παρακαταθήκη τα λόγια του και δεσμεύομαι πως, όσο μου δίνει ο Θεός δύναμη, θα στέκομαι όρθιος στις επάλξεις, θα παραμείνω πιστός στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία και στους αγώνες μας, θα παραμείνω πιστός σε αυτά που δίδαξε. Αντίσταση και ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ότι έχουμε χάσει, για να υπερασπιστούμε ότι κινδυνεύει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Λουκάς Ανανίκας και ο εκδότης των Ελληνικών Εκδόσεων Νίκος Καραμανλής, ενώ γραπτό μήνυμα έστειλαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Απόστολος Τζιτζικώστας

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, εκτός από το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου, Πρωτοσύγκελος Ιωάννης Τασσιάς και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Ριζούλης.

Ο Νομάρχης αναφέρθηκε στην προσωπική, ζεστή σχέση του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και την οδύνη της πρόωρης απώλειάς του, ανακαλώντας μνήμες από την τελευταία συνάντηση μαζί του τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2008. «Όταν έφυγε από κοντά μας, ένιωσα πως έχασα τον πατέρα και τον φίλο μου, τον άνθρωπο που μου συμπαραστάθηκε στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν κάποιοι με χτυπούσαν και εκείνος με προέτρεπε να κρατήσω ψηλά το κεφάλι», είπε συγκινημένος ο κ. Ψωμιάδης.

Ο Νομάρχης επαίνεσε την εκδοτική προσπάθεια του δημοσιογράφου Δημήτρη Ριζούλη, που «πρώτος σκέφτηκε να τολμήσει μία παρουσίαση της λαμπρής πορείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου», από την πρώτη ημέρα που ανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό Θώκο μέχρι το τελευταίο γραπτό του κείμενο, την Πρωτοχρονιά του 2008, μέσα από 22 επιλεγμένες ομιλίες, που «αποτυπώνουν και αναδεικνύουν το μεγαλείο μιας προσωπικότητας που γοήτευσε τον Ελληνισμό». Ο κ. Ψωμιάδης μίλησε και για το πλούσιο έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, «μια πολύτιμη κιβωτό γνώσης και αλήθειας, φωτεινό οδηγό μας στα δύσβατα μονοπάτια της εποχής». «Ο δικός μας Χριστόδουλος, ο ασυμβίβαστος, που λάτρεψε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πίστεψε και οραματίστηκε μια Εκκλησία ζωντανή και δυναμική, μια Εκκλησία που βρίσκεται μέσα στο λαό, μια Εκκλησία που συντονίζεται στους παλμούς της καρδιάς του, που αφουγκράζεται τις ανησυχίες του και δίνει λύσεις, μια Εκκλησία πρωταγωνίστρια, που δεν αρκείται στο ρόλο του απλού και αμήχανου παρατηρητή των εξελίξεων», υπογράμμισε ο Νομάρχης, μιλώντας για τη χαρισματική προσωπικότητα του αξέχαστου ποιμενάρχη.

Ο κ. Ψωμιάδης έκανε ξεχωριστή αναφορά στη μαχητικότητα και στην αποφασιστικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, που «έδωσε φωνή στην Εκκλησία μας, πήρε θέση, απάντησε με σθένος στις συντονισμένες προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας και αλλοίωσης της εθνικής και θρησκευτικής μας συνείδησης». «Ο Χριστόδουλος με τον χειμαρρώδη λόγο του πολεμήθηκε ανηλεώς, χλευάσθηκε και λοιδορήθηκε, γιατί τάραξε τα λιμνάζοντα νερά, απευθύνθηκε στο λαό μας, αφύπνισε συνειδήσεις, μίλησε για Ορθοδοξία, μίλησε για την Ελλάδα, μίλησε για τις χαμένες πατρίδες, μίλησε για Αρχές, Αξίες και Ιδανικά», είπε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης.

Ο Νομάρχης έκανε ξεχωριστή μνεία στην ιδιαίτερη σχέση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου με τη νέα γενιά και στην αγάπη της νεολαίας προς το πρόσωπό του, αλλά και στο σπουδαίο φιλανθρωπικό του έργο, με το οποίο κατάφερε να μετατρέψει, όπως ο ίδιος ο κ. Χριστόδουλος είχε επισημάνει κάποτε, «την έρημο της μέριμνας σε παράδεισο προσφοράς»

Για μία «προσωπικότητα ασυμβίβαστη και εκρηκτική, που τάραξε τα νερά και έδωσε αφορμές για πολλές πολλές συζητήσεις σε κρίσιμα εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά θέματα» έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στην ομιλία του για το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, θυμίζοντας στους παρευρισκομένους την άμοχθη προσπάθεια του Χριστοδούλου «να διατυπώσει ένα νέο λόγο με δύναμη και προοπτική, για να είναι πάντοτε ζωντανή η παρουσία της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο». Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε σε «έναν χαρισματικό ηγέτη», έναν «άνθρωπο που άφησε στις καρδιές όλων μας, μικρών και μεγάλων, ανεκτίμητους πνευματικούς θησαυρούς».

Από την πλευρά του, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Τασσιάς αναφέρθηκε στην Αρχιεπισκοπεία του Μακαριστού Χριστοδούλου ως «σταθμό αναφοράς» για την Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι η πορεία του εκλιπόντος υπήρξε «μια αδιάκοπη σύγκρουση με συμφέροντα και παλαιές πικρίες, άμυνα και επίθεση στα μέτωπα της αθεΐας, του υλισμού και κάποιων μοντέρνων ιδεών, ενίοτε πάλη πνευματική με την ύβρι και τη συκοφαντία». Ο μακαριστός Χριστόδουλος θα μείνει στη μνήμη όλων, διότι «τοποθέτησε την εκκλησία στο κέντρο του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητας», υπογράμμισε ο κ. Τασσιάς.

Για τον ακούραστο πνευματικό αγώνα και το υψηλό φρόνημα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου μίλησε ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Δημήτρης Ριζούλης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση «Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου-Παρακαταθήκη Λόγων». «Η επιλογή των κειμένων έγινε με δημοσιογραφικά κριτήρια και όχι με το συναίσθημα. Ο Χριστόδουλος ήξερε τι έλεγε και γιατί το έλεγε», επισήμανε ο κ. Ριζούλης, καταλήγοντας: «Ο Χριστόδουλος αφήνει πίσω του μια βαριά κληρονομιά, που θα αποτελέσει εφόδιο για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενιές».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ύμνους που ερμήνευσε η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Πηγή: ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (19/06/08)

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Ελληνικές Εκδόσεις με την επιμέλεια της iForce Επικοινωνίες ΑΕ και περιλαμβάνει τις 22 ιστορικότερες ομιλίες του, φράσεις και δηλώσεις που συζητήθηκαν καθώς και φωτογραφικό υλικό. Την έκδοση ευλογούν o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και προλογίζει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ενθρονιστήρια ομιλία, την προσφώνηση προς τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, τις εισηγήσεις για την κάθαρση στην Εκκλησία και τις ταυτότητες, την ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, πολλές παρεμβάσεις για θέματα εθνικά, κοινωνικά, βιοηθικής, θέματα που αφορούν τη νεολαία καθώς και τα τελευταία λόγια του κατά την περίοδο που ήταν ασθενής

Για περισσότερες πληροφορίες-παραγγελίες βιβλίων παρακαλούμε απευθυνθείτε στο τηλ.: 30.210.339.2500-10


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2008 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Εταιρική Επικοινωνία & Επιμέλεια Οργάνωσης:
  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Διεύθυνση: Ακαδημίας 28, 106 71 Αθήνα
  • Tηλ: +30 210 3392500
  • Φαξ: +30 210 339 2318

Αρχή Σελίδας