Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2005

Θέμα: Συνέντευξη Τύπου για τα 80 χρόνια λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής - Μετά την συνέντευξη

Η ιδρυματική πρόνοια δίνει τη θέση της στην κοινοτική φροντίδα, με έμφαση τις υπηρεσίες κοντά στην κατοικία του ασθενούς και στην περίθαλψη στο νοσοκομείο μόνο των οξέων περιστατικών. Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, με την αφορμή τον εορτασμό για τα 80 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του.

«Στόχος μας είναι το πέρασμα από την ασυλική ψυχιατρική στην κοινοτική ψυχιατρική και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Η μέριμνά μας για το μέλλον εστιάζεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή οι ασθενείς να μη χρειάζεται να μπουν στο ψυχιατρείο. Το καλύτερο είναι να δώσουμε τέτοια έμφαση στην πρόληψη ώστε οι δυσκολίες των ατόμων να αντιμετωπίζονται στα γειτονικά τους κέντρα ψυχικής υγείας και να μη χρειάζεται ποτέ να νοσήσουν και να νοσηλευτούν» υπογράμμισε ο διοικητής του νοσοκομείου Αθανάσιος Κοσμόπουλος.

«Ξεκινήσαμε από την εποχή του εγκλεισμού των ψυχικά ασθενών μαζί με τους ποινικούς κρατούμενους, για να περάσουμε από την εποχή των μεγάλων ιδρυμάτων και να φτάσουμε στη σημερινή εποχή της αποιδρυματοποίησης. Στο μέλλον πρέπει να αποφεύγεται η νοσηλεία και το ΨΝΑ να γίνει ένα δίκτυο υπηρεσιών» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του δ.σ. ΨΝΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μπάλλας.

Στη συνέντευξη μίλησαν ακόμη εκπρόσωποι του νοσοκομείου, όπως: ο διευθυντής ψυχίατρος-πρόεδρος της επιτροπής προγράμματος «Ψυχαργώς» Κωνσταντίνος Κόντης, η διευθύντρια ψυχίατρος, διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας Νεφέλη Κατσάνου, και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Χρηστών υπηρεσιών του ΨΝΑ «Αλκυονίδες» κ. Πάππαρης.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις της σύγχρονης ψυχιατρικής, οι οποίες πλέον προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση του συμπτώματος και η θεραπεία γίνεται εξατομικευμένη και σε συνεργασία με την οικογένεια του ασθενούς. Σημαντική, υπογράμμισαν, είναι και η προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας για την άρση του «στίγματος» και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων αυτών των ευπαθών ομάδων. Ακολούθησε συζήτηση παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ αλλά και θεραπευμένων ασθενών που είναι σήμερα πλήρως ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο.

Η ιστορία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ)
Το 1925 αρχίζει η λειτουργία του νοσοκομείου στην περιοχή της Μονής του Δαφνίου και ως το 1934 ολοκληρώνεται η κατασκευή του Δημόσιου Ψυχιατρείου Αθηνών, όπως ονομάζεται τότε. Έως το 1940 κατασκευάζονται και άλλα κτήρια και αυξάνονται οι ασθενείς που διαμένουν σε αυτά. Το 1956 ιδρύεται η Επιστημονική Ένωση των Νευροψυχιάτρων του Ιδρύματος και οργανώνονται η κοινωνική υπηρεσία, τα ψυχολογικά και ηλεκτροεγκεφαλικά εργαστήρια, η απασχολοθεραπεία και το τμήμα φυσιοθεραπείας. Από το 1969 αρχίζει να λειτουργεί Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών-Τοξικομανών. Στη δεκαετία του 1980 το ψυχιατρείο είχε 23 περίπτερα νοσηλείας. Ακολούθως προσθέτει κι άλλες δομές, όπως, τμήματα οξέων περιστατικών, βραχείας νοσηλείας, ψυχογηριατρικό, νοσοκομείο ημέρας, μονάδα αποκατάστασης, κ.ά.
Σήμερα διαθέτει 17 ξενώνες, 11 οικοτροφεία και 47 διαμερίσματα σε 120 σημεία σε ολόκληρη την Αττική. Απασχολεί περίπου 2000 άτομα προσωπικό και νοσηλεύει περίπου 1200 ασθενείς, από τους οποίους οι 574 στο νοσοκομείο, οι 166 σε ξενώνες, οι 162 σε οικοτροφεία και 121 σε διαμερίσματα.

Το ΨΝΑ είναι πλήρως ενταγμένο στη φιλοσοφία της ψυχικής μεταρρύθμισης και συμμετέχει στο εθνικό πρόγραμμα «Ψυχαργώς», του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Μέχρι την ολοκλήρωσή του το νοσοκομείο αναμένεται να έχει δημιουργήσει ακόμη τρία οικοτροφεία και άλλα 20 προστατευόμενα διαμερίσματα και κέντρα ψυχικής υγείας. 

ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Ε.Π. "ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ" 2000-2006

LINKS: www.ygeia-pronoia.gr


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου "Fortune 500", διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2005 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε:
  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Tηλ: 210.339.2500-10

Αρχή Σελίδα