Δελτίο Τύπου - 21 Ιανουαρίου 2004

Θέμα: "ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ"


Με επιτυχία διεξήχθη ημερίδα με θέμα την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας με έμφαση την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα που διοργάνωσε η εταιρία IFORCE Επικοινωνίες Α.Ε Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της εταιρίας iForce Επικοινωνίες κ. Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος τόνισε ότι το συνέδριο μπορεί να γίνει ετήσιος θεσμός όπου θα συζητούνται και θα αναλύονται οι τεχνολογικές εξελίξεις στα θέματα της υγείας και οι σύγχρονες πολιτικές.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου μίλησαν η κα Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου, τ. Υπουργός Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Βουλευτής Α' Αθηνών της Ν.Δ., η οποία αναφέρθηκε στην αδήριτη ανάγκη αναδιοργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αναφέρθηκε στη ραγδαία διάδοση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και στη μετατροπή της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας σε μία Κοινωνία της Πληροφορίας. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπου η τεχνολογία και η γνώση αποτελούν τον κύριο μοχλό αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Αναφερόμενη και στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της υγεία και της πρόνοιας όπου πρέπει να διεξάγεται σε ένα περιβάλλον ψηφιακής οικονομίας, αφού άλλωστε αυτή είναι η προοπτική που προδιαγράφει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε το ποσοστό των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες τεχνολογίες και την αξιοποίηση αυτών ως ένα σημαντικό εργαλείο στη δημιουργία νέων δεδομένων και ευκαιριών για τους πολίτες.

Δεύτερη ομιλήτρια η κα Μαρία Καρά, Βουλευτής Α' Αθηνών στη Ν.Δ., αναφέρθηκε στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του συστήματος υγείας και στη σύνδεση του με τις νέες τεχνολογίες, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση του σημερινού συστήματος. Η κα Καρά έδωσε έμφαση στον έλεγχο της υγείας του ασθενούς εξ αποστάσεως, στη δημιουργία και συνεχή ενημέρωση ενός ηλεκτρονικού ατομικού φακέλου του ασθενούς και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της κατ' οίκον νοσηλείας μέσω της τηλεπαρακολούθησης. Τέλος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της μηχανογράφησης στα νοσοκομεία, η οποία βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο, και στην απαραίτητη υιοθέτηση και χρήση διεθνών αποδεκτά κανονισμών στο χώρο της υγείας.

Ο κ. Στέφανος Γερουλάνος, Δ/ντής Μ.Ε.Θ. στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αναφέρθηκε στο σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας και στην υπολειτουργία των ήδη υπαρχουσών. Επεσήμανε ότι τα νέα νοσοκομεία που δημιουργούνται δυστυχώς χρησιμοποιούν ακόμα παλιά τεχνολογία για τις μονάδες, δυσκολεύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο και την εργασία του ιατρού αλλά και τη διαμονή του ασθενούς. Τέλος αναφέρθηκε στη σχέση προμηθευτή-γιατρού-ασθενούς και πώς αυτή χρήζει πλέον νομιμοποίησης.

Ο κ. Χαράλαμπος Μπότσαρης, καθ. Επιχειρησιακής έρευνας στο Παν/μιο Πατρών αναφέρθηκε εκτενώς στην αξιοποίηση της πληροφορικής στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα για ένα Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας. Αναφέρθηκε σε προγράμματα που ξεκίνησαν το 1990 και που τώρα υλοποιούνται, τονίζοντας το πρόβλημα της μη συμβατότητας των προγραμμάτων και της καθυστέρησης αυτών.

Τέλος ο κ. Χαράλαμπος Προυκάκης, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Φυσικής στο Παν/μιο Αθηνών μίλησε για το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα από το 1989 έως το 1995 που αφορούσε έλληνες σε απομονωμένες περιοχές το οποίο διακόπηκε, συμπεραίνοντας ότι δύο στις τρεις αερομεταφορές δεν ήταν απαραίτητες. Κλείνοντας την ομιλία του παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την τηλεϊατρική που θα αφορά τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας, τη συγκέντρωση στοιχείων για τα Κέντρα Υγείας, τη λήψη αποφάσεων και τα θεσμικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου ο κ. Μιχάλης Αγγέλου, οφθαλμίατρος και Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Ιατρικής του Παν/μίου Αθηνών αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας στην Υγεία και στην ιδιαίτερη σχέση ιατρού και ασθενούς.

Στον νέο και εξαιρετικά ενδιαφέροντα τομέα της τηλεχειρουργικής αναφέρθηκε ο κ. Χαράλαμπος Καρβουνάς, ραδιοτηλεοπτικός, συγγραφέας και καθηγητής, ο οποίος ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εικονικής χειρουργικής-επέμβασης από μακριά, παρουσιάζοντας προσομοιωτή χειρουργείου και επεμβάσεων και τονίζοντας την απαραίτητη χρήση και ύπαρξη της υψηλής τεχνολογίας και κόστους σε αυτό τον τομέα.

Ο κ. Γιάννης Καφέζας, Γαστρεντερολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τεχνολογίας και Πληροφορικής αναφέρθηκε στις σημερινές παροχές του συστήματος Υγείας και αν αυτές δικαιολογούν τα υπάρχοντα έξοδα και του κράτους και των ατόμων.

Ο κ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών αναφέρθηκε στην εφαρμογή της τεχνολογίας στη γυναικολογία, στο μείζον θέμα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας και τον αντίκτυπο αυτού στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Ιωάννης Κουμπούρος, υπεύθυνος IT Department της εταιρίας European Profiles, παρουσίασε την εφαρμογή της τεχνολογίας στον τομέα της Υγείας και τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ανθρώπων (ασθενών ή μη) από τις νέες τεχνολογίες και τέλος ο κ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος, Αν. Δ/ντής Α' Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ", επεσήμανε την αναγκαία χρησιμότητα της υψηλής τεχνολογίας στην επιδημιολογία και ειδικότερα στην επιδημιολογική επιτήρηση με στόχο την ταχεία και έγκαιρη ανίχνευση των λοιμώξεων λόγω της ταχείας ροής πληροφοριών καθώς και στην μοριακή βιολογία με σκοπό την ανάγνωση των γονιδίων, των γονιδιακών τόπων και πώς αυτά λειτουργούν.

Κλείνοντας το συνέδριο ο κ. Ζαΐμης ανέφερε ως ουσιαστικότερο συμπέρασμα ότι δεν είναι θέμα τεχνολογίας ή νομοθεσίας η εφαρμογή των τεχνολογιών στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά πολιτικής βούλησης και εκπαίδευσης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

Το συνέδριο συντόνισαν ο Πρόεδρος της 3NET κ. Γιάννης Ταλούμης και ο κ. Αιμίλιος Νεγγής, δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ιατρικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή".

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε καλέστε στο 210 3392500-2.


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων, Marketing και Πολιτικής Επικοινωνίας. Από την ίδρυση της εταιρείας το Νοέμβριο του 2000, η iForce Επικοινωνίες έχει κερδίσει μεγάλη απήχηση, καθώς και μερίδιο της ελληνικής αγοράς. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.

© 2003 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Για περισσότερες πληροφορίες, διαφήμιση και χορηγικές ευκαιρίες για την φετινή εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνείτε με :

  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Tηλ: 210.339.2500-10
  • Φαξ: 210.339.2318

Αρχή Σελίδας