Δελτίο Τύπου - 21 Μαΐου 2004

Θέμα: "ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ"


Με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες στο θέμα της ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκε από την iForce Επικοινωνίες στις 20 Μαΐου 2004 ημερίδα με θέμα "Εθνική Στρατηγική για την Ανακύκλωση". Βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν τα εξής:

  1. Υφίσταται ήδη και ισχύει το νομοθετικό πλαίσιο (Ν 2939/2001 και τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα) που αφορά στην λειτουργία και την ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την ανακύκλωση.
  2. Απουσιάζει ο κεντρικός συντονισμός και η καθοδήγηση από πλευράς Πολιτείας (ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΠΕΣΔΔΑ) για την εφαρμογή της ανακύκλωσης που σήμερα γίνεται σπασμωδικά και κατά τόπους βάση πρωτοβουλιών της Τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.
  3. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση και αδιαφάνεια στην κοστολόγηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους της χώρας
  4. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία αλλά και το ενδιαφέρον να εφαρμόσουν συστήματα-προγράμματα ανακύκλωσης ούτε όμως και τον εξοπλισμό και τους αντίστοιχους πόρους
  5. Χρειάζεται αναδιοργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας ώστε να συμπεριληφθεί η ανακύκλωση στις ήδη υπάρχουσες τεχνικές υπηρεσίες και λειτουργίες των δήμων
  6. Οι πολίτες χρειάζονται σοβαρή ενημέρωση και εκπαίδευση στην εφαρμογή της ανακύκλωσης που θα πρέπει να ξεκινήσει από τις νεαρές ηλικίες (δημοτικά, γυμνάσια)
  7. Υπάρχουν ήδη ‘‘best practices’’ στην χώρα μας και οφείλονται σε πρωτοβουλίες είτε ΟΤΑ είτε οικολογικών ή εν γένει μη κερδοσκοπικών φορέων.
  8. Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζει υποχρεωτικά την ανακύκλωσης δίνοντας το σωστό παράδειγμα
  9. Τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι μεγάλα χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος ιδίως στα υλικά που έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής (π.χ. πλαστικά).

Τη έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έλλειμμα επικοινωνίας ΟΤΑ, Πολιτείας και πολιτών αναφέροντας ότι αυτή η ημερίδα προσπαθεί να καλύψει εν μέρει αυτό το κενό. Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Δάφνης κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Δημητρίου κ. Θεοφάνης Οικονομάκος, εκπρόσωπος της ΤΕΔΚΝΑ και τέως δήμαρχος Αλίμου κ. Αλέξανδρος Αλούκος και ο δήμαρχος Αργυρούπολης κ. Γεώργιος Τσάρπαλης. Την ημερίδα συντόνισε με επιτυχία ο Δρ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Λέκτορας Παν/μίου Ιωαννίνων, Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Αγρινίου.

Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Χρήστος Τεντόμας, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος παρουσίασε το φιλόδοξο πρόγραμμα ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων, ο Αδαμάντιος Σκορδίλης, Χημικός Μηχανικός, Διδάκτωρ Μηχανικός ΥΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. που ανέλυσε το νομοθετικό πλαίσιο και τις δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Ιωάννης Ραζής, Γεν. Δ/ντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ο οποίος παρουσίασε το εφαρμοζόμενο σύστημα ανακύκλωσης που εφαρμόζει η εταιρεία του, ο Επαμεινώνδας Βοναζούντας, Γεν. Δ/ντής της Ελληνικής εταιρίας διαχείρισης οχημάτων Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανακύκλωση των αυτοκινήτων, ο Δρ. Δημήτριος Κομίλης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Περιβάλλοντος, ο οποίος αναφέρθηκε στην μελέτη του για την κοστολόγηση των υπηρεσιών καθαριότητας διαφόρων μικρών και μεγάλων δήμων της χώρας, ο Ανδρέας Κουσκούρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο οποίος αναφέρθηκε στο μελετητικό κομμάτι και στα προβλήματα της ανακύκλωσης, ο Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Νομικός και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος του ΙΝ.ΚΑ ο οποίος αναφέρθηκε στην ευθύνη των πολιτών, ο Νικόλαος Ασλάνογλου, Μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας ο οποίος παρουσίασε την περιβαλλοντικά δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας και την αδιαφορία των αρμοδίων φορέων. Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ ομιλητών και προσκεκλημένων.

Χορηγός ήταν η εταιρία Spider Α.Ε. και TEXAN A.E.
Χορηγοί Επικοινωνίας τα περιοδικά FOCUS και ALUMINIUM MAGAZINE


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων, Marketing και Πολιτικής Επικοινωνίας. Από την ίδρυση της εταιρείας το Νοέμβριο του 2000, η iForce Επικοινωνίες έχει κερδίσει μεγάλη απήχηση, καθώς και μερίδιο της ελληνικής αγοράς. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.

© 2003 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.

Αρχή Σελίδας