Δελτίο Τύπου - Πάτρα, 23 Δεκεμβρίου 2005

Θέμα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΤΟΪ 1800-2003


Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο "Το Χρονικό Του Τατοΐου 1800-2003'', του συγγραφέα ιστορικού κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ξενοδοχείο Βυζαντινό της Πάτρας.  Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες Φωκίων Ζαΐμης, οι εκδόσεις ΚΑΠΟΝ και το Βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ. Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Σπύρος Πολίτης, δημοτικός Σύμβουλος της Πάτρας και η εκδότρια Ραχήλ Καπόν.  Ο κ. Ζαϊμης παρουσιάζοντας τον Κώστα Σταματόπουλο  τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολυτάλαντο άνθρωπο, καταρχήν καλλιτέχνη διότι σκιτσογράφησε πολλά κτήρια για το συγκεκριμένο βιβλίο, συμμέτοχο στα κοινά, διότι είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τ. σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού, συγγραφέας αρκετών ιστορικών βιβλίων (π.χ. Βήματα στα Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως, Η μικρασία του Αιγαίου , Μαθήματα Βαλκανικής Ιστορίας κ.ά) και ιστορικό Βυζαντινολόγο με σπουδές στην Γαλλία. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι όχι απλά μια παράθεση ημερομηνιών και γεγονότων που σχετίζονται με το ΤΑΤΟΙ αλλά μια έμμεση καταγραφή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας δια μέσω του ανθρώπων που έζησαν στο κτήμα ΤΑΤΟΪΟΥ με μυθιστορηματικού τύπου αφηγήσεις (π.χ. θάνατος και σχέση Βασιλέα Αλεξάνδρου και Ασπασίας) αλλά και απεικόνιση της καθημερινότητας της εποχής εκείνης σε θέματα ενδυματολογικά, φαγητού κλπ. Είναι μάλιστα ευχάριστη έκπληξη ότι τα κρασιά της Αχαΐας είχαν δεσπόζουσα θέση στα τότε βασιλικά γεύματα και δείπνα. Τέλος ανέφερε ότι το κτήμα αποτελούσε ένα πρότυπο αγροκτήματος με κτήρια που προσαρμόζονταν στο περιβάλλον και εξέφρασε την ευχή το Υπουργείο Πολιτισμού να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την σημερινή και μελλοντική ανάδειξή του με ανοιχτές πύλες σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Την εκδήλωση  χαιρέτησε ο κ. Παύλος Μαρινάκης, δικηγόρος και συγγραφέας, ο οποίος τόνισε πως με αυτό το βιβλίο ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος επιτέλεσε ένα ιστορικό, ερευνητικό και συγγραφικό άθλο και έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει μια γραμμένη εύληπτα και με άψογη γλώσσα ιστορία των χρόνων 1800 μέχρι 2003, της Ελλάδας. Ο κ. Μαρινάκης άρχισε και έκλεισε την ομιλία του με αυτά που γράφει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον πρόλογο του βιβλίου. Συγκεκριμένα έδωσε έμφαση στα τρία συμπεράσματα που εξάγονται από το βιβλίο. Πρώτον πως απομένει πολύς χρόνος μέχρι να γραφεί "σφαιρικά" η σύγχρονη ελληνική ιστορία, δεύτερον πως το μεγάλο μέρος του τόσο πολύτιμου πρασίνου της Αττικής το οφείλουμε σ' εκείνους οι οποίοι για πολλούς Έλληνες, πρέπει να μισούσαν την Ελλάδα και τέλος πως τα πολιτικά πάθη και οι έριδες δε σεβάστηκαν αυτό που κατ' εξοχήν έχει ανάγκη η Αττική: τα πολύτιμά της δάση.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο κ. Χρήστος Μούλιας δικηγόρος- συγγραφέας Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας Πελοποννήσου ο οποίος θέλησε να ξετυλίξει το περιεχόμενο του βιβλίου χρησιμοποιώντας και κάποια δικά του συμπληρωματικά στοιχεία και δημιουργώντας έτσι ένα πλούσιο οδοιπορικό στα μονοπάτια του Τατοΐου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενδιαφέρον που δείχνει ο συγγραφέας  στην διαδικασία δημιουργίας του Τατοΐου. Τόνισε επίσης την άψογη αναδρομή που γίνεται από τον συγγραφέα όσον αφορά μεμονωμένα γεγονότα που έλαβαν μέρος στο κτήμα, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο  να φέρει τον αναγνώστη ποιο κοντά στην απόμακρη ιστορία του Τατοΐου. Επίσης αναφέρθηκε στους Αχαιούς που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την ιστορία του Τατοΐου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το Χρονικό του Τατοΐου (1800-2003), παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία ενός κτήματος, το οποίο λόγω της ιδιότητας των ιδιοκτητών του είχε μία απόλυτη μοναδικότητα. Το κείμενο αγκαλιάζει ταυτόχρονα πολλές πραγματικότητες χάρη στην χρησιμοποίηση ποικίλων ιστορικών πηγών από επίσημα κρατικά έγγραφα ως προσωπικά ημερολόγια και αλληλογραφία. Ο αναγνώστης βλέπει να εκτυλίσσεται, μέσα σε ένα συνεχώς ανανεωμένο φυσικό και κτιριακό/ αρχιτεκτονικό πλαίσιο, την ιστορία πέντε γενεών ανθρώπων από εργάτες και χωρικούς ως τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία συχνά προσεγγίζει ο συγγραφέας, μέσα από τα ιδιωτικά τους - άγνωστα μέχρι στιγμής - έγγραφα και τις προσωπικές τους αναμνήσεις, ως ιδιώτες. Φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες  συμπληρώνουν  το κείμενο. Ταυτόχρονα, με κεντρικό σημείο αναφοράς πάντοτε το Τατόι, ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής πολιτικής, κοινωνικής και διπλωματικής ιστορίας στο διάστημα ενός περίπου αιώνα (1871-1973).


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου "Fortune 500", διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2005 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε:
  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Tηλ: 210.339.2500-10

Αρχή Σελίδα