Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 24 Ιουνίου 2008

Θέμα: 3ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ"
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΊΔΡΥΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Tην Τρίτη 24 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ».
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την iForce Επικοινωνίες σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπταμένου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.) που εκπροσωπεί όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ιπταμένων σε όλους τους επιμέρους δημόσιους τομείς (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) καθώς και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Σημαντική η υποστήριξη και φέτος των εξειδικευμένων εκδόσεων ''ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ'' και ''REMOVE BEFORE FLIGHT''. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. 0 Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες κ. Φωκίων Ζαΐμης ανέφερε ότι το συνέδριο αποτελεί θεσμό πλέον για την αεροπορική κοινότητα της χώρας μας και δεσμεύτηκε για την έκδοση των ομιλιών και συμπερασμάτων του συνεδρίου αν και τόνισε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα όλες οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΜΕΤ δεν κατανόησαν σε βάθος τη σημαντικότητα ανάπτυξης της γενικής αεροπορίας για την εθνική οικονομία και ειδικότερα τις τοπικές οικονομίες της περιφέρειας (αεροπορικός τουρισμός) και δεν παρακολούθησαν τις διεθνείς εξελίξεις παραμένοντας σε ένα παρωχημένο, γραφειοκρατικό και αντιαναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο για τη γενική αεροπορία.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ, Αστυνόμος Β' Γιάννης Σιριόπουλος αναφέρθηκε στο έργο της Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ. στα τρία χρόνια λειτουργίας της που εκτός από αρκετές παρεμβάσεις που έχει κάνει, έχει συντάξει προμελέτες :

  • Για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου του Ελληνικού ως αεροδρόμιο γενικής Αεροπορίας και ως χώρου στέγασης των υπηρεσιών του Δημοσίου που έχουν ιπτάμενα μέσα.

  • Για την δημιουργία ελικοδρομίου στην περιοχή της Αθήνας, στα Τουρκοβούνια στις παρυφές του Γαλατσίου.

  • Για την λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. βάσει της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομιμότητας.

  • Για την υποστηρικτική λειτουργία των ιπταμένων μέσω του Υ.Δ.Τ

  • Για την ρύθμιση της λειτουργίας των ιπταμένων μέσω του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

  • Για την δημιουργία δεύτερου βαθμού συντονιστικού οργάνου ιπταμένων μέσων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ολοκληρώνοντας έθεσε πιεστικά το θέμα της ίδρυσης αεροπορικού επιμελητηρίου το οποίο θα πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικό και να συμμετέχουν σε αυτό όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί αεροπορικοί φορείς που εμπλέκονται γύρω από την αεροπορική πολιτική κοινότητα, όπως: οι Ιδιώτες Χειριστές Αεροσκαφών, οι Αεροπορικές εταιρείες, οι Επαγγελματίες Χειριστές Αεροσκαφών, οι Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών handling, οι μηχανικοί αεροσκαφών, οι πτυχιούχοι αεροναυπηγοί μηχανικοί, οι αερολέσχες και οι εκπαιδευτικές σχολές κλπ. Τόνισε ότι θα πρέπει είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και οι πόροι του να είναι αυτοτροφοδοτημένοι από τα μέλη του κυρίως. Οι αρμοδιότητες οι οποίες θα πρέπει να έχει είναι:

  1. Να δρα ως συμβουλευτικό επιστημονικό-τεχνικό όργανο προς το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και ειδικά ως  ανεξάρτητος σύμβουλος προς τον εκάστοτε Υπουργό.

  2. Να ασχολείται με θέματα πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων στον αεροπορικό χώρο  στο κομμάτι όπου η Υ.Π.Α. δεν δύναται να κάνει κάτι τέτοιο. Π.χ. αεροπορική διοίκηση.

  3. Να δρα ως πολυσυλλεκτικό όργανο χάραξης συμβουλευτικής στρατηγικής και πολιτικής-μέσο/μακροπρόθεσμου σχεδιασμού-ανάπτυξης.

  4. Ως γνωμοδοτικό όργανο πραγματογνωμόνων .

Στη συνέχεια ο κύριος Γεώργιος Παπανικολόπουλος, Μηχ/γος Μηχ/κός, Υπεύθυνος Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Εργαστήριο Δυναμικής και Θεωρίας Μηχανών, Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Παν/μίου Πατρών τόνισε για την ίδρυση του Επιμελητηρίου ότι:

''Υπάρχει μία διεθνής πρακτική, που δε σχετίζεται τόσο με το πώς θα ονομάζεται ο οργανισμός που θα βοηθάει στην ανάπτυξη της αεροπορικής ιδέας, αν θα ονομάζεται δηλαδή Αεροπορικό Επιμελητήριο, Γραφείο Αεροπορίας ή κάτι άλλο, όσο με το τι σκοπούς θα έχει αυτός. Και μεταξύ άλλων, οι κύριοι σκοποί των περισσότερων χωρών σε σχέση τόσο με εμπορικό κομμάτι της αεροπορίας όσο και με τη Γενική Αεροπορία είναι η αύξηση της κίνησης των επιβατών στα αεροδρόμια και η ανάπτυξη της Γενικής Αεροπορίας. Επιτυγχάνοντας αυτούς τους δύο στόχους υπάρχουν πολυ-επίπεδα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. '' επίσης ανέφερε στα πλεονεκτήματα της χώρας μας ότι:

''Η Ελλάδα, μία χώρα με ηλιοφάνεια και ήπιες καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος του έτους, με πολλά όμορφα νησιά αλλά και ενδιαφέρουσες περιοχές στην ενδοχώρα και αρκετά αεροδρόμια, με ικανούς επιχειρηματίες αλλά και εκπαιδευτές χειριστών αεροσκαφών, θα μπορούσε να γίνει ένας πόλος έλξης ακόμα και ξένων ενδιαφερομένων που θα ερχόντουσαν εδώ για να αποκτήσουν τα πτυχία τους. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχει εκείνο το πλαίσιο που θα βοηθάει μία τέτοια κατάσταση. Και πάνω σε αυτό, το προτεινόμενο Αεροπορικό Επιμελητήριο θα μπορούσε να παίξει τον πλέον σημαντικό ρόλο''

Ο κ. Γιώργος Καραμάνος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πορεία του ΔΑΑ και στη συμβολή του στον Ελληνικό Τουρισμό, ανέφερε το έργο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος έχει ξεπεράσει σήμερα τα 16.500.000 επιβάτες ετησίως. Είπε ότι με βάση σχετική μελέτη υπάρχει σημαντική άνοδος της κίνησης επιβατών με σκοπό τον τουρισμό, τα συνέδρια και τις εκθέσεις και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Τόνισε ότι ακολουθείται με επιτυχία πρόγραμμα κινήτρων των νέων αεροπορικών εταιρειών που συνεργάζονται με το ΔΑΑ.

Στη συνέχεια ο κ Α. Συμιγδαλάς, COO της AEGEAN AIRLINES ανέφερε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενική αεροπορία στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την πολυετή απόκλιση τής χώρας μας από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και πρότεινε μεταξύ άλλων την κατάργηση του αναχρονιστικού GENERAL DECLARATION και ευελπιστεί μετά και την παρατηρούμενη ανάπτυξη της Γενικής Αεροπορίας στα Μέγαρα και παράλληλα με τις πρόσφατα εξαγγελθείσες πολιτικές αποφάσεις να ανακτήσει η χώρα μας το χαμένο έδαφος.

Στη συνέχεια μίλησε η Γιούλη Καλαφάτη, Πρόεδρος της ΑΟΡΑ Ελλάδος η οποία αναφέρθηκε στο έργο της ΑΟΡΑ διεθνώς αλλά και στην πρόσφατη παγκόσμια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επιτυχώς.

Ο δικηγόρος κ. Στάθης Ζάγκας αναφέρθηκε διεξοδικά στα νομικά θέματα της ίδρυσης επιμελητηρίου. Ο Αρχιτέκτων- Πολεοδόμος κ. Σταύρος Τσέτσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες αλλά και ατα οφέλη που συναντά η χωροθέτηση σχεδίων που συμπεριλαμβάνουν και αεροδρόμια με επιτυχημένο το παράδειγμα στα Σπάτα. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του ΠΟΛΚΕΟΑ Βασίλη Τσαρατσάγκου, ο οποίος ανέφερε τις προσπάθειες του ΠΟΛΚΕΟΑ για τη διάσωση του πολύτιμου αρχείου της Ολυμπιακής (φωτογραφίες, αντικείμενα, 3 μεγάλα αεροπλάνα) από την εποχή του Αριστοτέλη Ωνάση έως και σήμερα. Επικέντρωσε την ομιλία του στην αναγκαιότητα ίδρυσης Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο παλαιό αεροδρόμιο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό. Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του ο κ. Παναγιώτης Νeufelt, πρόεδρος της CIEL AIRLINES ο οποίος ανέφερε με λεπτομέρεια τα οφέλη από τον Αεροπορικό Τουρισμό, ιδιαίτερα για την Περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Στο συνέδριο υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις από το κοινό και πολλούς επαγγελματίες του χώρου καθώς επίσης και από τον πιλότο- δημοσιογράφο Διονύση Μασαλλά ο οποίος στάθηκε επικριτικός στην σημερινή αδράνεια της Πολιτείας και ειδικότερα της ΥΠΑ στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου. Την ημερίδα συντόνισε ο κ. Χρήστος Τρικούκης, δημοσιογράφος, εκδότης ΕUROPEAN BUSINESS, Mέλος Δ.Σ. και Εκπρόσωπος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών - Ελευθέριος Βενιζέλος, υποστηρικτές οι εταιρείες: INTERJET και CIEL AIRLINES, και χορηγοί επικοινωνίας τα εξειδικευμένα περιοδικά: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, REMOVE BEFORE FLIGHT, Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ και ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΙΝΑΔΕ.

LINKS: WWW.PEIPSADY.GR


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2008 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Εταιρική Επικοινωνία & Επιμέλεια Οργάνωσης:
  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Διεύθυνση: Ακαδημίας 28, 106 71 Αθήνα
  • Tηλ: +30 210 3392500
  • Φαξ: +30 210 339 2318

Αρχή Σελίδας