Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 24 Μαΐου 2001

Θέμα: ''Πρώτη μέρα λειτουργίας του Fees 2001- Η μελλοντική πορεία των χρηματιστηρίων και άλλα χρηματο-οικονομικά θέματα''


"Αυτή την εποχή όλοι αγοράζουν ακριβές μετοχές και οι διεθνείς χρηματαγορές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Θα υπάρξει διακύμανση στους επόμενους μήνες, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο θα κρατήσει το σταθεροποιητικό διάστημα. Το ελληνικό χρηματιστήριο θα εξακολουθήσει να έχει προβλήματα για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, ενώ για το 2002 η κατάσταση αναμένεται να έχει βελτιωθεί."

Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας του διεθνούς συνεδρίου Fees 2001 "Χρηματοοικονομική Μηχανική (Financial Engineering), ηλεκτρονικό εμπόριο και Αλυσίδα Προσφοράς (Supply Chain)", το οποίο άρχισε τις εργασίες του σήμερα το πρωί. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εταιρίας Deal-FX και του πανεπιστημίου της Φλόριντα "Center for Applied Optimization", το οποίο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 27 τρέχοντος. Στη διάρκεια του συνεδρίου επιχειρείται να δοθεί το στίγμα της αξίας της χρηματο-οικονομικής μηχανικής στην πορεία των χρηματαγορών, μέσα από επιστημονικούς ομιλητές, που φιλοξενούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας.


Χαιρετισμοί -έναρξη συνεδρίου

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Μάρδας, ο βουλευτής της Ν.Δ., Ηλίας Καλιώρας, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων, Σπύρος Μπακογιάννης.

Στην αλλαγή των δομών της αγοράς, η οποία επηρεάζει το εμπορικό περιβάλλον και στις εξελίξεις στην κατανάλωση και την επανάσταση των νέων τεχνολογιών αναφέρθηκε ο κ. Μάρδας. Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου περιέγραψε τα έργα του Υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτά θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια καλύτερη θέση στη Νέα Οικονομία.

Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, επισήμανε ο κ. Ηλίας Καλιώρας, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει άρδην η δημοσιονομική πολιτική. Σήμερα, το κράτος έχει τεράστιο πρόβλημα με τις δαπάνες του. Η Ελλάδα δεν έχει άλλη λύση από το να εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε. Ο βουλευτής της Ν.Δ. μίλησε επίσης, για το νέο πλαίσιο άσκησης δραστηριότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δημιουργείται από το κοινό νόμισμα, το ευρώ, καθώς και για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην διεθνή οικονομία.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης, χαιρετίζοντας την προσπάθεια της Deal-FX, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για την εμπέδωση της νέας τεχνολογίας στους νέους επιστήμονες. Σήμερα είναι αναγκαίο να εκπαιδευτούμε στο πώς θα μαθαίνουμε καλύτερα και ταχύτερα, υπογράμμισε, λέγοντας ότι το παρόν επιστημονικό συνέδριο βοηθά στην κατεύθυνση αυτή.


Κύριοι ομιλητές

Ο δρ. Παναγιώτης Παρδαλός στην ομιλία του με θέμα "Μοντέλα Βελτιστοποίησης και Αλγόριθμοι σε σχέση με την Αλυσίδα Προσφοράς και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο" ανέλυσε θέματα βελτιστοποίησης στην αλυσίδα προσφοράς και το ηλεκτρονικό εμπόριο, και ειδικότερα σε συστήματα διανομής και μεταφοράς. Ο δρ. Παρδαλός πρότεινε καινοτόμες μεθόδους επίλυσης για προβλήματα που αφορούν την ελάχιστη ροή σε δίκτυα διανομής που χαρακτηρίζονται από γραμμικές κοίλες συναρτήσεις κόστους. Τόνισε ότι υπολογιστικά αποτελέσματα σε προβλήματα μεγάλου μεγέθους επιδεικνύουν ότι οι προτεινόμενες τεχνικές έχουν ως αποτέλεσμα την εύρεση καλών ποιοτικών υπο-βέλτιστων λύσεων.

Ο δρ. Ουίλιαμ Ζιέμπα πραγματοποίησε μια λεπτομερή παρουσίαση και ευρεία ανάλυση των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως από το 1996 έως το 2001, σε μια ιστορική αναδρομή των τελευταίων 100 ετών. Παράλληλα, έκανε μια επισκόπηση της Ιαπωνικής χρηματιστηριακής ανόδου της περιόδου 1949-1989 και της πτώσης των ετών 1990-2001. Αναλύοντας τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, (1996-2001) έδωσε έμφαση στους δύο παράγοντες που επικράτησαν, συγκεκριμένα το μέγεθος και την τάση. Έκανε αναφορά στην πτώση που ακολούθησε και τους παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν. Μίλησε για τις "μετοχές φούσκες" και την αλλαγή των δεδομένων της θεμελιώδους ανάλυσης σε σύνδεση με το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας και τον Nasdaq των ΗΠΑ.

Ο δρ. Σταύρος Ζένιος παρουσίασε το έργο του με τίτλο "Μοντέλο Βελτιστοποίησης με την παρουσία πιθανών σεναρίων, για χρήση σε στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού για προικοδοτήσεις/δωρεές με ελάχιστες εγγυήσεις". Αναφέρθηκε στα προικώα κεφάλαια μονίμου εισοδήματος (συντάξεως, ασφαλιστικών παροχών) με εγγυημένη μικρότερη απόδοση, τα οποία εμφανίζονται σε ασφαλιστικά συμβόλαια, συνταξιοδοτικά προγράμματα και προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης.

Παράλληλα, η πρώτη μέρα εργασιών του συνεδρίου έκλεισε με ομιλίες των: Βίκη Μπούζη, Ines Alves de Queiroz, Galina Korothikh, Αδάμ Βρεχόπουλου, Απόστολου Μπουρνέτα.

Το συνέδριο συνεχίζεται αύριο Παρασκευή με ομιλητές όπως ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Παναγιώτης Αλεξάκης, ο επικεφαλής τομέα ειδικών δράσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων Δημήτρης Γκούσκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου British Columbia, William Ziemba, κ.ά.


Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με την:
  • κ.Έλλη Γράψα (Deal-FX, τηλ:210-8982810)
  • κ.Βαρβάρα Ξυδού (iForce, τηλ: 210-3392317-8)

Επιμέλεια Οργάνωσης :

Αρχή Σελίδας