Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 25 Μαΐου 2001

Θέμα: ''Δεύτερη μέρα λειτουργίας του Fees 2001 - Το ΧΑΑ θα ανακάμψει σταθερά ''


Οι εταιρίες τεχνολογίας αποτελούν το 20% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο φτηνά της Ευρώπης. Η συνεχής οικονομική σταθερότητα της χώρας μας εγγυάται μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και των χρηματιστηριακών αγορών της. Το ΧΑΑ αναμένεται να αποτελέσει πύλη για την είσοδο ξένων επενδυτών στην περιοχή, μια και η Αθήνα αποτελεί την μόνη χρηματιστηριακή αγορά της ευρωζώνης, και την πλέον ανεπτυγμένη, ανάμεσα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, 100.000 έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν την υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής του ΦΠΑ και 3000 άτομα έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά.

Τα παραπάνω τόνισαν ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Παναγιώτης Αλεξάκης, και ο επικεφαλής της ειδικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γκούσκος, ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης μέρας του διεθνούς συνεδρίου Fees 2001 "Χρηματοοικονομική Μηχανική (Financial Engineering), ηλεκτρονικό εμπόριο και Αλυσίδα Προσφοράς (Supply Chain)".

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα ευνοήσουν τις επενδύσεις στη χώρα και στο μέλλον το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα αποτελέσει έναν χώρο επιτυχούς επενδυτικής δραστηριότητας, τόνισε ο κ. Αλεξάκης. Ήδη, περίπου 4.000 έλληνες επιχειρηματίες έχουν επεκτείνει τη δράση τους στις γειτονικές χώρες και η ενίσχυση της θέσεις της χώρας θα φέρει πολλού επενδυτές. Προς το παρόν σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε τους έλληνες επενδυτές, ώστε να λειτουργούν μακροπρόθεσμα και όχι σπασμωδικά, υπογράμμισε.

Ο κ. Γκούσκος αναφερόμενος στα επιτεύγματα του TAXIS και την ανταπόκριση των πολιτών, είπε ότι ήδη το δημόσιο έχει κερδίσει 220 ανθρωποχρόνια, δηλαδή, περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές υπαλλήλων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε ότι για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργηθεί ένας κατάλογος με τις 20 σημαντικότερες υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίες πρέπει να παρέχονται εκσυγχρονισμένες και κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας. Η χώρα μας βαδίζει στα πρότυπα αυτά, επισήμανε. Ο κ. Γκούσκος είπε ότι η εφαρμογή των τεχνολογιών της πληροφορικής στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, έρχεται να εκλογικεύσει και να εκσυγχρονίσει το πλέγμα των υπηρεσιών της και προς τον επιχειρηματία.

Ο δρ. Stanislav Uryasev μίλησε για τη διαχείριση κινδύνου με τη χρήση Conditional Value at Risk (Υπό όρους Αξία σε Κίνδυνο). Το Value at Risk, ο υπολογισμός της αξίας του χαρτοφυλακίου που υπόκειται σε ρίσκο και παρουσιάζει διακυμάνσεις αποτίμησης, αποτελεί έναν διαδεδομένο τρόπο μέτρησης της αποδοτικότητας και δίνει λύση στο ζήτημα της μέγιστης ζημιάς που μπορεί να εμφανίσει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων με ένα συγκεκριμένο συντελεστή εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο κ. Uryasev.

Ο δρ.Willian Ziemba προχώρησε σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του χρηματοοικονομικού μοντέλου σχεδιασμού των ασφαλιστικών ταμείων της Αυστρίας, το ΙnnoALM.

Στη διάρκεια της δεύτερης μέρας του Fees 2001 αναπτύχθηκαν διαφορετικά επιστημονικά θέματα σχετικά με τις χρηματοοικονομικές εφαρμογές. Μίλησαν ακόμη οι: Κ. Κοσμίδου και Γ. Πάπας για μια πολυδιάστατη μεθοδολογία για τη διαχείριση κεφαλαίου σε τράπεζες, καθώς και οι: Τρύφωνας Κυριάκης, William T. Ziemba και Γιώργος Σκιαδόπουλος.

Το συνέδριο αποτελεί μια πρωτοβουλία της εταιρίας Deal-FX και του πανεπιστημίου της Φλόριντα "Center for Applied Optimization", πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 27 τρέχοντος. Στη διάρκεια του συνεδρίου επιχειρείται να δοθεί το στίγμα της αξίας της χρηματο-οικονομικής μηχανικής στην πορεία των χρηματαγορών, μέσα από επιστημονικούς ομιλητές, που φιλοξενούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Aυριο Σάββατο 26, θα μιλήσουν οι: Hiroshi Konno, Evis Kellezi, Manfred Gilli, Vicror Korotkich και Νίκος Χριστοφορίδης.


Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με την:
  • κ.Έλλη Γράψα (Deal-FX, τηλ:+302108982810)
  • κ.Βαρβάρα Ξυδού (iForce, τηλ: +302103392317-8)

Επιμέλεια Οργάνωσης :

Αρχή Σελίδας