Δελτίο Τύπου - Πάτρα, 27 Σεπτεμβρίου 2005

Θέμα: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ.ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 η iForce Επικοινωνίες διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο "ΓΕΦΥΡΕΣ" στον Οργανισμό Λιμένα Πατρών (ΟΛΠΑ). Το συνέδριο φέτος είχε μεγάλη συμμετοχή από πολίτες και φορείς της δυτικής Ελλάδας όχι μόνο από την Πάτρα και το νομό Αχαΐας αλλά και από το νομό Ηλείας. Το συνέδριο που αποτελεί συνεδριακό θεσμό διαλόγου και συνεργασίας - όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του προγράμματος ο Φωκίων Ζαΐμης, Πρόεδρος της iForce - αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ) και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάτρα 2006 και συνδιοργανώνεται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν φέτος ο ΟΤΕ και χορηγοί οι εταιρείες: 3ΝΕΤ, ΑΞΟΝΑΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΑΡΑΠΑΡΟΥΣΗΣ, RWA. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, POPULAR SCIENCE, H ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και ΤΟ ΔΟΝΤΙ.

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΙΝΑΔΕ και συντονιστής στον ΟΣΕΠ Κώστας Ζαΐμης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "Το Ινστιτούτο από την αρχή θεώρησε ότι τα κεφαλαιώδους σημασίας θέματα των υποδομών, της πολιτιστικής ανάπτυξης, των μεταφορών και των τεχνολογιών αιχμής αποτελούν για την περιοχή μας ζητήματα προτεραιότητας που πρέπει να συζητηθούν, να αναλυθούν και να παρουσιαστούν με ιδέες, καταρχήν, καινοτόμες που να είναι χρήσιμες στους έχοντες την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης σε όλες τις βαθμίδες της οικονομίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Το ΙΝΑΔΕ εξαρχής θέλησε να δημιουργήσει στις διοργανώσεις του κλίμα συνεργασίας, υπεράνω πολιτικών και άλλων περιορισμών που θα περιόριζαν το βάθος και την αποτελεσματικότητα των θεμάτων που παρουσιάζει κάθε φορά. Επίσης, πάντα ήθελε να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του φορείς και πρόσωπα απ' όλο το φάσμα της οικονομίας, της διοίκησης και της κοινωνίας γενικότερα, πιστεύοντας πως όσοι συμμετέχουν στην διαμόρφωση των αποφάσεων και των πολιτικών δρώμενων έχουν καταρχήν την ευθύνη αλλά και το δικαίωμα στην ενημέρωση και τον εποικοδομητικό ελεύθερο διάλογο πέρα από τις επίσημες διαδικασίες. Βασικός στόχος η επικέντρωση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που στην Πάτρα υπάρχει και είναι υψηλής ποιότητας."

O Διονύσης Μασαλάς, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, του ραδιοφωνικού σταθμού Αμαλιάδος και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, παρουσίασε τον Γενικό Γραμματέας Εργασίας Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας  Δημήτρη Κοντό, ο οποίος στην κεντρική εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου αναφέρθηκε εκτενώς στον νέο επενδυτικό νόμο, στον νέο φορολογικό νόμο, στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και στα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης. Τόνισε ότι η κοινωνική προστασία και η κοινωνική ενσωμάτωση αποτελούν τόσο συνέπειες όσο και προϋποθέσεις για την επιτυχία των στόχων της οικονομικής μεγέθυνσης και της πλήρους απασχόλησης. Επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις εναρμόνισης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής. Δυστυχώς ανέφερε ότι η περιφέρεια Δ. Ελλάδας έχει ανεργία 12,1% μεγαλύτερη κατά 2 μονάδες σε σχέση με το μέσο εθνικό όρο 10,2% και για αυτό δίνεται μεγαλύτερο βάρος στον ρόλο των περιφερειών.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. : Ανδρέας Καράβολας, Δήμαρχος Πατρέων, Νίκος Νικολόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας, Πανοσιωλογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Στελάτος, Θανάσης Κυριακόπουλος. Αντινομάρχης Αχαΐας και Μιλτιάδης Σωτηρόπουλος, Προϊστ. Τηλεπ. Περιφέρειας Νοτίου και Δυτικής Ελλάδας OTE, ενώ εισήγηση έκανε ο Διονύσης Μασαλάς, Δημοσιογράφος ΕΡΤ και Υπεύθυνος Δημοσιογραφίας Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδος.

1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η' ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ;

Στη συνέχεια ο έγκριτος δημοσιογράφος και μέλος του ΙΝΑΔΕ Θανάσης Παπανδρόπουλος συντόνισε την πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου.

Ο Καθηγητής Γεώργιος Μέργος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για την περιφερειακή ανάπτυξη που δίνει βάρος στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και στην ύπαρξη ενός νέου, ευέλικτου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Γενικός Στρατηγικός Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ολοκληρωμένη, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας διαρθρωμένη δε σε τρεις άξονες. Πρώτον στην άρση της απομόνωσης, δεύτερον στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και τρίτον στην κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή. Αναφέρθηκε στο νέο νόμο 3325/2005 για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, της μεταποίησης και στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2005-2008. Αναφορά έκανε και στο νόμο 3377/2005 για τους πόλους καινοτομίας προτρέποντας τους τοπικούς φορείς να επιδιώξουν ένα πόλο καινοτομίας στην Πάτρα.

Ο Ηλίας Καλλιώρας, Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε με σαφήνεια και ακρίβεια στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης όσον αφορά τα οικονομικά. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει επιλεκτικά επιδόματα και αυξήσεις, παρόλη τη δυσκολία των οικονομικών της, εκεί που πρέπει εφόσον μπορεί και όσο μπορεί με παράδειγμα (ΛΑΦΚΑ, επίδομα στα σώματα ασφαλείας κλπ).

Ο Θανάσης Κοσμόπουλος, Νομικός, Διοικητής Ψ.Ν.Α. αναφέρθηκε στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας και ειδικότερα του Ν. Ηλείας τονίζοντας την σημαντικότητα της τεχνολογίας, της γνώσης και των δεξιοτήτων. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο σχεδιασμός της ανάπτυξης πρέπει να είναι πολιτο-κεντρικός και να βελτιώνει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την ποιότητα ζωής των πολιτών.


2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2006

Στην δεύτερη θεματική ενότητα ο Χρήστος Ροϊλός, Δ. Σύμβουλος της "Πάτρα Πολιτ/κή Πρωτεύουσα Ευρώπης 2006", ανακοίνωσε τους στόχους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που είναι πρώτον να αποτελέσει η Πάτρα το πολιτιστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, δεύτερον να προβληθεί η Πάτρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τρίτον η ανανέωση της Πάτρας , τέταρτον η ανάδειξη της επιστημονικής της δραστηριότητας και τέλος κατέληξε στην ανάγκη να αποτελέσει το 2006 έτος συνειδητοποίησης της σπουδαιότητας του εθελοντισμού.
Ειδικότερα ανακοίνωσε την ίδρυση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στην Πάτρα σε μόνιμη βάση.

Στη συνέχεια η Γεωργία Ηλιοπούλου, Δ/σα Σύμβουλος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, ανέλυσε με ιδιαίτερα τεχνοκρατικό τρόπο, τι εννοούμε ως «κέντρο» και τι ως «περιφέρεια»,τι, πώς και πού εννοούμε ότι «αποκεντρώνουμε», όταν μιλάμε για «αποκέντρωση». Μίλησε επίσης για το ποιος είναι ο ρόλος του κέντρου και ποιος της περιφέρειας στη νέα κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώνεται. Συμπερασματικά τόνισε ότι καθορίζεται όχι μόνο με γεωγραφικά κριτήρια αλλά και με οικονομικοκοινωνικά, και εξαρτάται από δίπολα όπως: ανάπτυξη-υποβάθμιση, συμμετοχή-αποκλεισμός, πολιτιστική εξουσία-περιθώριο, ενώ ο Ανδρέας Τσιλίρας, Εκδότης του πολιτιστικού Περιοδικού "ΤΟ ΔΟΝΤΙ", αναφέρθηκε στις προσωπικές ευθύνες όλων μας για την παντελή έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού στα πολιτιστικά δρώμενα. Κατέληξε δε ότι είναι καιρός να διεκδικήσουμε νέες τοπικές ηγεσίες πιο αποτελεσματικές. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της Νατάσας Ράγιου, δημοτικής Συμβούλου της Πάτρας που ανέφερε ότι πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για την επιτυχία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας χωρίς αντιπαλότητες και προσωπικές κόντρες. Την ενότητα συντόνισε ο Φωκίων Ζαΐμης, Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα όλοι οι αξιόλογοι Αχαιοί είτε μένουν στην Πάτρα, είτε στην Αθήνα ή το εξωτερικό. Μάλιστα παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός του έργου θα έπρεπε να ήταν αισθητά μεγαλύτερος και όχι απαραίτητα προερχόμενος από τα δημόσια ταμεία.

3. ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Την τρίτη θεματική ενότητα για τα δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών συντόνισε ο Γιάννης Ταλούμης Πρόεδρος της 3ΝΕΤ Α.Ε. και αντιπρόεδρος του ΙΝΑΔΕ. Ο Μανώλης Τρούλης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείο Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, τόνισε ότι προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό πολιτικής που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών λιμένων. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει θέσει ως προτεραιότητα:Την επαναξιολόγηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου εθνικού λιμενικού συστήματος, με τη βελτίωση του συνόλου των λιμενικών υποδομών και της διαχείρισής τους για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών λιμένων που θα ενταχθούν στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών ως λιμένες των θαλάσσιων λεωφόρων, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πλαίσια της προώθησης της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και των συνδυασμένων μεταφορών στην περιοχή της Μεσογείου, τον εκσυγχρονισμό των λιμένων με την κατάλληλη αξιοποίηση Εθνικών και Κοινοτικών Πόρων απ' το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο των 3 δις € που υπέγραψε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης ανέφερε την επιδίωξη του Υπουργείου για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στους λιμένες με άμεσο στόχο τον εκσυγχρονισμό της λιμενικής βιομηχανίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Ο Σωτήρης Μαμάσης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠΑ, αναφέρθηκε με ευκρίνεια και πληρότητα στο έργο που έχει ξεκινήσει για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ΟΛΠΑ.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Μπαλτάς, Πρόεδρος του ΟΣΕ, ανέφερε ότι κυρίαρχος στόχος στην επίτευξη υψηλού βαθμού παραγωγικότητας του ΟΣΕ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Κάτω από το πρίσμα αυτό, ο ΟΣΕ καλείται να αξιοποιήσει, με το βέλτιστο τρόπο, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει όσο και την υφιστάμενη υποδομή του και να θέσει τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υποδομής και επιδομής, ανάλογα με τη ζήτηση. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί αποβλέπουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου ΟΣΕ, που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις του 21ου αιώνα, προσανατολισμένου στην ελληνική αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μεταφορική αγορά. Συγχρόνως, πρέπει να συμβάλει στην εξάλειψη ή τουλάχιστον στο μετριασμό κάποιων από τα προβλήματα της καθημερινότητας της ελληνικής κοινωνίας. Για την Πάτρα ανέφερε ότι ο Ο.Σ.Ε έχει προγραμματίσει μια σειρά έργων για την περιοχή, τα οποία περιλαμβάνουν τη λειτουργία της γραμμής Αθήνα - Κόρινθος, η οποία θα εγκαινιαστεί σύντομα. Αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης των Σιδηροδρομικών Σταθμών Κιάτου, Ξυλόκαστρου, Ακράτας, Διακοφτού, Αιγίου, Σελιανίτικων, Ρίου και Πατρών, προϋπολογισμού 1.300.000 €. Επίσης, στον άξονα Κιάτου - Πάτρας εκπονούνται μελέτες για την κατασκευή σύγχρονης γραμμής αντίστοιχης εκείνης του τμήματος Αθήνας - Κιάτου, ενώ έχει εξασφαλιστεί από κοινοτικούς πόρους η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 822 εκ. €. Με την ολοκλήρωση του έργου το 2008, η διαδρομή Αθήνα - Πάτρα θα διαρκεί 2 ώρες.

Ο Καθ. Διονύσης Χιόνης, Πρόεδρος, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ Α.Ε., αναφέρθηκε στην λογική των ΣΔΙΤ (συμπράξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και στην ώθηση που θα προσφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας. Ουσιαστικός θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στις ΣΔΙΤ ιδιαίτερα στα μικρά έργα (μέχρι 20 εκ ΕΥΡΩ). Ο Δρ. Νίκος Γιαννής, Γενικός Δ/ντής, Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (ΣΕΥΥΟ), ανάπτυξε το θέμα Μεταφορές Ανάπτυξη και ο Ρόλος των Πολιτών καταλήγοντας ότι οικοδομώντας μια νοοτροπία πολίτη σε αντίστιξη με αυτή του πελάτη, ει δυνατόν μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών είναι η κατακλείδα μιας επιτυχούς προσπάθειας του καθενός και άρα όλων μαζί για ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο και εξυπηρετικό σύστημα μεταφορών και μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Καθηγητής Παύλος Σπυράκης, Πρόεδρος του ΕΑΙΤΥ αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ευρυζωνικότητας. Το θέμα της Ευρυζωνικής πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας, διότι αποτελεί βασική υποδομή για βελτιωμένες υπηρεσίες τριτογενού τομέα (Τουρισμός, Πολιτισμός κλπ). Εξήγησε με απλούς όρους το τεχνολογικό ζήτημα, την σχέση με την οικονομία και έθεσε μερικά προβλήματα προς επίλυση και τις αντίστοιχες προοπτικές.

Ο Κωνσταντίνος Λαδάς, Προϊστάμενος Υποδ/νσης Ανάπτυξης Τηλεπ. Δικτύου ΟΤΕ αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του ΟΤΕ για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στην βελτίωση της ανταπόκρισης που παρατηρείται το τελευταίο έτος προς του συνδρομητές του ΟΤΕ και στην στρατηγική επιλογή του ΟΤΕ για επένδυση στα Ευρυζωνικά δίκτυα.

Τέλος ο Φωκίων Αγγελόπουλος Δ/ντής τμήματος μικρών και μεσαίων λύσεων και συνεργασιών της MICROSOFT HELLAS αναφέρθηκε και εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο τις ψηφιακές κοινότητες ιδιαίτερα σε επίπεδο δήμου αναφέροντας τα πολλαπλά οφέλη τους για τους πολίτες.

4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Την τέταρτη θεματική ενότητα για το περιβάλλον και την χωροταξία συντόνισε ο Δρ Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης, Λέκτορας Παν/μιου Ιωαννίνων.

Ο Δρ. Γιώργος Μανούρη, Δ/ντής Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ ανέπτυξε μια συνθετική προσέγγιση του θεσμού της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αφορούν, κατά βάση, προγράμματα χωροταξικού σχεδιασμού. Εντόπισε τα βασικά τεχνικά στοιχεία μιας διαδικασίας εκτίμησης, εξειδικευμένα στην περίπτωση των ανωτέρω προγραμμάτων. Στη συνέχεια, εξέτασε τη δυνατότητα οικονομικής αποτίμησης, στα πλαίσια της ίδιας διαδικασίας, την υφιστάμενη νομοθεσία, κυρίως κοινοτική και ελληνική και τις σχετικές θέσεις της νομολογίας καταλήγοντας σε μια σειρά συμπερασμάτων και προτάσεων.

Ο Δρ. Σωτήρης Βαρνάβας, Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, Τμήμα Γεωλογίας, μίλησε με θέμα "Τοπίο-Περιβάλλον-Πολιτισμός"

Ο Δρ. Σταύρος Τσέτσης, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμο, ανέπτυξε σειρά θεμάτων όπως "Χωρική ανάπτυξη και ευρωπαϊκές πολιτικές: Οι επιπτώσεις μιας αλληλένδετης σχέσης απαιτούν σχεδιασμό", Το αναδυόμενο αστικό τοπίο, Η συνέργια ως μοχλός υπέρβασης αγκυλώσεων στα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ., Η Εφαρμογή Σχεδίων Πόλεων: Οδύσσεια χωρίς Ιθάκη; Η προστασία του περιβάλλοντος -φυσικού και δομημένου- σύμμαχος της ανάπτυξης, όχι άλλοθι αναχρονισμών, Νέα αστική πολιτική ή ρητορική περί αειφορείας κλπ. Καταλήγοντας στο κρίσιμο ερώτημα: σε τι βαθμό οι τοπικές κοινωνίες θα αποδεχθούν τη συνολική ρύθμιση και τις δεσμεύσεις που από αυτή απορρέουν. Και οι οποίες -ως συγκοινωνούντα δοχεία, με τα εκλεγμένα όργανα λήψης αποφάσεων- θα προκαταβάλουν την αναγκαία πολιτική βούληση για την αναβάθμιση του χώρου τους;

Ο Δρ. Βασίλης Παππάς, Επίκουρος Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Παν/μίου Πατρών, τόνισε ότι παρ΄ όλο που η Πάτρα ευτύχησε να είναι η πρώτη πόλη του σύγχρονου ελληνικού κράτους που απέκτησε πολεοδομικό σχεδιασμό (επί Καποδίστρια), απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως πόλη που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται με σχεδιασμένο και ορθολογικό τρόπο. Αντιθέτως, και χωρίς να αποτελεί εξαίρεση από το καθιερωμένο ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης των πόλεων, ακολουθεί ένα απολύτως ανορθολογικό - μη σχεδιασμένο - μοντέλο ανάπτυξης το οποίο δεν διασφαλίζει και δεν εγγυάται το όποιο επίπεδο ποιότητας κατοίκησης και ζωής αλλά - και κυρίως - δεν διαμορφώνει έναν ορατό και βιώσιμο στόχο ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό, ή τουλάχιστον, στο Ελληνικό γίγνεσθαι.

Ο Δρ. Ευάγγελος Μπαλτάς, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ αναφέρθηκε στην Οδηγία Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά που θέτει το νο΅οθετικό πλαίσιο για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και για την προστασία των οικοσυστη΅άτων που εξαρτώνται από αυτούς. Αναφερθηκε στις πολιτικές για την ορθή διαχείριση των υδάτων στην Ελλάδα σε σχέση με τις λεκάνες απορροής. Η εργασία του επικεντρώθηκε στην ανάλυση των υδρολογικών, γεωμορφολογικών, αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της χώρας καθώς και της χρήσης νερού σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος. Τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που ανέφερε αφορούν τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Τέλος ο Δρ. Χάρης Αποστολόπουλος, Λέκτορας Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στο Παν/μιο Πατρών αναφέρθηκε στο θέμα "Επίδραση του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στα Μηχανικά Χαρακτηριστικά και στην Διάρκεια Ζωής του Σιδηροπλισμού της Γέφυρας του Ρίου" o οποίος παρουσίασε την υποβάθμιση των μηχανικών χαρακτηριστικών του σιδηροοπλισμού S500s (που χρησιμοποιήθηκε στην ΓΕΦΥΡΑ), τονίζοντας ότι οι ισχύοντες κανονισμοί δεν ποσοτικοποιούν τον παράγοντα διάβρωσης και τέλος ότι πρέπει να φροντίσουμε έγκαιρα με ενόργανους ελέγχους την παρακολούθηση του φαινομένου της διάβρωσης ώστε το έτος 2039 που θα δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο να μην παραληφθεί ένα έργο με σοβαρά προβλήματα επιτελεστικότητας.

Μετά από κάθε θεματική ενότητα ακολούθησε διάλογος με τους συνέδρους.

Παράλληλα με το συνέδριο διεξήχθη έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Αριστείδη Μπαλάνου με θέμα "Θάλασσα, η Γέφυρα του Κόσμου"


LINKS: www.inade.gr


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου "Fortune 500", διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2005 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε:
  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Tηλ: 210.339.2500-4

Αρχή Σελίδα