Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003

Θέμα: "Γέφυρες 2003" - Περιφερειακή συνείδηση και πνεύμα συνεργασίας - Σημαντική υστέρηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε όλους τους τομείς - Έλλειψη Συντονισμού Τοπικών Φορέων


Η ευαισθησία για τα προβλήματα της περιφέρειας και η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, ώστε μέσα από σχεδιασμένη, κοινή στρατηγική να αξιοποιηθούν τα μεγάλα έργα υποδομής που ήδη πραγματοποιούνται ή σχεδιάζονται για την περιοχή, αναδείχθηκε μέσα από τον ετήσιο ''θεσμό'' του συνεδρίου "Γέφυρες 2003". Το συνέδριο "Γέφυρες 2003" πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από την iForce Επικοινωνίες υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ). Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΙΝΑΔΕ, Κώστας Ζαΐμης.

''Πρόκειται για μια διοργάνωση, που αναπτύσσει προβληματισμούς και προτείνει λύσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, με αφορμή την ολοκλήρωση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάτρα 2006. Στόχος είναι να αναδειχθούν δυναμικές και πολιτικές αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα που θα οδηγήσουν την περιφέρεια Δ. Ελλάδας στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής'', τόνισε ο Κώστας Ζαΐμης, Πρόεδρος του ΙΝΑΔΕ. Επίσης πρότεινε να προβούν στη δημιουργία ενός πρότυπου πολιτιστικού δικτύου με τίτλο "Οι φρουροί της γέφυρας" αξιοποιώντας τα ιστορικά κάστρα τους και διεκδικώντας ευρωπαϊκή διάσταση στην πρωτοβουλία αυτή.

Όπως διατύπωσαν όλοι οι εκπρόσωποι των Νομαρχιών και Δήμων της περιοχής, το συνέδριο αποτελεί ένα νέο θεσμό, που δρα ως ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και δημιουργικής σύνθεσης προτάσεων μεταξύ πολιτείας, πολιτικών φορέων, τεχνοκρατών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι περίπου 40 ομιλητές, που συμμετείχαν, αναφέρθηκαν στη ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας μέσα από τις εξής ενότητες: "Έργα υποδομής και ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα", "Περιφερειακή ανάπτυξη και νέες τεχνολογίες", "Περιβάλλον και ποιότητα", "Τουριστική ανάπτυξη" και "Πολιτιστική ανάπτυξη". Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρη Κατσικόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στην "χρυσή" ευκαιρία που δίνεται για τα επόμενα χρόνια στην περιοχή λόγω των μεγάλων έργων που συντελούνται και του Αντινομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκου Μουρκούση που αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ισόρροπης ανάπτυξης για την περιοχή τονίζοντας ότι η Αιτωλοακρνανία βρίσκεται σε μια "ιδιότυπη" γεωγραφική απομόνωση. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού που θα οδηγήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στον εναλλακτικό τουρισμό, και υπογράμμισε την ανάγκη εκπαιδευτικών προγραμμάτων τουριστικών ειδικεύσεων. Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης αναφέρθηκε στην αξία της περιφερειακής συνείδησης και την ανάγκη της εγρήγορσης ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός λόγω των μεγάλων έργων που συντελούνται στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στον πολιτισμό ως μοχλό γενικότερης ανάπτυξης για την περιοχή.

Όλοι οι ομιλητές του συνεδρίου, αφού κατέγραψαν τα σημερινά προβλήματα, διατύπωσαν συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις για τα ζητήματα του τόπου, όπως: την ύπαρξη γενικότερου σχεδιασμού και συμμετοχής όλων των πόλεων της περιοχής στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, την ανάγκη ανάπτυξης πνεύματος υγιούς επιχειρηματικότητας και μείωσης της παρεμβατικότητας του δημοσίου, την έμφαση στην ανάγκη περισσότερων και αυτοχρηματοδοτούμενων υποδομών και απεξάρτησης από την κρατική διοίκηση, την εκμετάλλευση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, τις νέες πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσέλκυση τουρισμού κ.ά.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Μπελιβάνης, ο οποίος επισήμανε ότι η Δυτική Ελλάδα χρειάζεται ένα άλμα στην ανάπτυξη και ότι την ευκαιρία την δίνει η σταδιακή δημιουργία του Δυτικού ¶ξονα. Επίσης, αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τα αεροδρόμια Ακτίου, Αράξου και Ανδραβίδας, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι δημόσιες υποδομές όταν ολοκληρωθούν θα πρέπει να συνοδευτούν από ιδιωτικές επενδύσεις για να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ανεργία στην περιφέρεια είναι 10% (δεύτερο τρίμηνο 2003), ενώ πριν δύο χρόνια ήταν 12,7% (μ.ο. Ελλάδας 9,7%).


Ο Δήμαρχος Αιγίου Γιώργος Περπής εκπροσωπώντας την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αχαΐας, αναφέρθηκε στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής. Ο τ. δήμαρχος Πάτρας Ευάγγελος Φλωράτος τόνισε την ανάγκη ωρίμανσης των φορέων της περιοχής για να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τις επερχόμενες υποδομές. Ο Αντιδήμαρχος Πατρών Σπύρος Τυροδήμος απηύθυνε χαιρετισμό μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον, την αλλαγή της δυναμικής των παραγωγικών δυνάμεων. Αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ως ένα σημαντικό πόλο της περιοχής που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περαιτέρω και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή διαδικασία. Ο πρόεδρος του δ.σ. Δήμου Δύμης Κων/νος Σερέτης ζήτησε τα συμπεράσματα του συνεδρίου να γίνουν πράξη για την κοινή ωφέλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Κοντοές πρότεινε την καταγραφή των επιπτώσεων της ζεύξης Ρίου-Αντίρριου, ώστε να προκύψει σχεδιασμός που θα οδηγήσει στην μεγιστοποίηση των καλών και ελαχιστοποίηση των ζημιογόνων. Μίλησε για τον εθνικό οδικό άξονα, τον διαγώνιο Αντιρρίου-Ιτέας-Θερμοπυλών και τον σιδηροδρομικό άξονα, οι οποίοι επιβάλλεται άμεσα να εκσυγχρονιστούν με τη λειτουργία της γέφυρας. Αναφέρθηκε στις πολεοδομικές αλλαγές που θα συντελεστούν στην ευρύτερη περιοχή και πρότεινε τον εκ νέου σχεδιασμό του πολεοδομικού σχεδίου και των όρων δόμησης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αναρχίας. Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αχαΐας της ΝΔ Τάσος Κομνηνός, τόνισε ότι η ίδια η γέφυρα δημιουργεί πεδίο έρευνας για τη συμπεριφορά ενός τόσο μεγάλου έργου στις ιδιαίτερες τεκτονικές συνθήκες της περιοχής. Στο συνέδριο παρέστη ο τ. Υπουργός Ανδρέας Ζαΐμης, ο δήμαρχος Αιγείρας Δημήτρης Μυλωνάς, ο Επίτιμος Πρόξενος Βελγίου Βασίλης Οικονόμου, πλήθος επιχειρηματιών και πολίτες της δυτικής Ελλάδας.


Πάνελ


Το 1ο πάνελ με συντονιστή τον δημοσιογράφο και πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου, Θανάση Παπανδρόπουλο είχε τίτλο: "Έργα υποδομής και ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα" και ομιλητές ήταν οι κάτωθι:

Ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος υπογράμμισε το ρόλο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια και δίνοντας έμφαση στον Δυτικό ¶ξονα τονίζοντας την ανάγκη κοινών δράσεων όλων των φορέων της περιοχής. Η Πάτρα, υπογράμμισε, μπορεί να γίνει μείζων κόμβος της περιοχής, εκμεταλλευόμενη τόσο το νέο λιμάνι όσο και τα υπόλοιπα έργα υποδομής για να δημιουργηθεί νέο οικονομικό περιβάλλον στην Αχαΐα και να αντιστραφεί το κλίμα αποβιομηχανοποίησης που επικρατεί. Αναφέρθηκε στον μητροπολιτικό ρόλο της Πάτρας στον Δυτικό ¶ξονα, την ύπαρξη βιομηχανικής υποδομής και παράδοσης στην περιοχή, την αφθονία επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού και ανάλογων ιδρυμάτων, τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης πολλών μορφών τουρισμού, το πολιτιστικό περιβάλλον του νομού, και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Μίλησε για την "χρυσή" ευκαιρία που παρουσιάζεται στα επόμενα χρόνια, και για τα έργα που θα γίνουν, ανάμεσα στα οποία: ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Κορίνθου, η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Πατρών- Κορίνθου-Ελευσίνας και η σύνδεσή της με το λιμάνι της Πάτρας, η βελτίωση της γραμμής Πατρών-Πύργου, το νέο λιμάνι, η ευρεία παράκαμψη, ο δυτικός οδικός άξονας 'Αντίρριο-Πάτρα-Τσακώνα', η μικρή περιμετρική, το φράγμα Πύρρου-Παραπύρρου, η αναβάθμιση του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοφτού-Καλαβρύτων, το αυτοκινητοδρόμιο Αχαΐας, η βελτίωση του οδικού δικτύου, το αεροδρόμιο Αράξου, το δίκτυο φυσικού αερίου και τέλος η ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου.

Ο Αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Μουρκάσης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ισόρροπης ανάπτυξης για την περιοχή και ειδικότερα στον νομό της Αιτωλοακαρνανίας, έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας, αλλά με μικρή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Μίλησε για τη γέφυρα 'Χαρίλαος Τρικούπης', την εκτροπή του Αχελώου, το πρόβλημα του οδικού δικτύου, την "ιδιότυπη" γεωγραφική απομόνωση, την απουσία τουριστικών υποδομών παρά το φυσικό κάλος του τόπου, προτείνοντας τη δημιουργία μιας νέας περιφέρειας με τους νομούς Φωκίδας, Λευκάδας και άλλων περιφερειών. Εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η Αιτωλοακαρνανία ζει στη "σκιά" της Πάτρας και ότι ακόμη και ένα μεγάλο έργο όπως η ζεύξη Ρίου-Αντιρίου τελικά δεν θα την αγγίξει.

Ο πολεοδόμος Σταύρος Τσέτσης, μίλησε για τις αεροπορικές μεταφορές μέσω Ακτίου, τις θαλάσσιες και τις οδικές, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα οι σιδηροδρομικές δεν ακολούθησαν την ανάπτυξη των πρώτων. Αναφερόμενος στις θαλάσσιες μεταφορές έδωσε έμφαση στη χρησιμότητα των πλωτών μικρών αποστάσεων, τη δημιουργία θαλάσσιων λεωφόρων και την ασφάλεια. Τόνισε την αξία χρήσης τηλεματικών εφαρμογών και άλλων "έξυπνων" λύσεων, όπως η κοστολόγηση των δρόμων για χρήση, ατυχήματα, ηχορρύπανση και μόλυνση. Κάνοντας μια συνολική προσέγγιση των τροχαίων μεταφορών, αναφέρθηκε στις αστικές μετακινήσεις και τη βιώσιμη κινητικότητα. Περιέγραψε τις παρεμβάσεις από την Ε.Ε. με δέσμη μέτρων, μεταφέροντας κοινοτικές τάσεις όπως αυτές περιγράφονται στην Λευκή Βίβλο. "Απαιτείται η χάραξη ενός νέου εθνικού χωροταξικού σχεδίου", κατέληξε.

Ο πρόεδρος του δ.σ. SuperFast Ferries Αλέξανδρος Παναγόπουλος, τόνισε την ανάγκη συνδυασμού της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου με άλλες υποδομές που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, όπως: συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, θεματικά πάρκα, ξενοδοχεία, ενυδρείο. Δίπλα σε ένα τόσο σημαντικό έργο, όπως η γέφυρα, αναδεικνύονται το ίδιο το Ρίο, αλλά και πολλές ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Ακόμη και η Πάτρα, μετά τη γέφυρα αλλάζει θέση στον χάρτη και βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην Ηγουμενίτσα, οπότε η πρόκληση για συμπληρωματικά έργα είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε. Μιλώντας για το λιμάνι της Πάτρας αναφέρθηκε στην σύγχρονη τάση που υπαγορεύει ένα θαλάσσιο λιμάνι να έχει τις υποδομές και την εμφάνιση ενός αερολιμένα του επιπέδου του Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα. Μίλησε για τις ειδικές ράμπες φόρτωσης-εκφόρτωσης, τις υποδομές σε ειδικές προβλήτες που θα παρακάμψουν την παραδοσιακή αγκυροβόληση. "Η ανάπτυξη του λιμανιού, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική της πόλης, θα επιφέρει σημαντική ανάπτυξη στην πόλη και την περιοχή, τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει σύντομα να γίνει η χάραξη μιας εθνικής λιμενικής πολιτικής.

Ο Αντιπρόεδρος του ΙΝΑΔΕ, Ανδρέας Κουνινιώτης, αναφέρθηκε στο θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Επισήμανε την "προβληματική" περιφέρεια Πελοποννήσου, ζητώντας νέο σιδηροδρομικό δίκτυο, φυσικό αέριο, την κατασκευή της Ιωνίας Οδού, κ.ά.


Το 2ο πάνελ με συντονιστή τον Φωκίωνα Ζαΐμη, πρόεδρο δ.σ. της εταιρίας I-force Επικοινωνίες ΑΕ είχε τίτλο: "Περιφερειακή Ανάπτυξη και Νέες Τεχνολογίες".

Στην εισαγωγή του ο κ. Ζαΐμης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης πολλών ''εστιών'' τεχνολογικής ανάπτυξης στην Πάτρα και τις πόλεις της δυτικής Ελλάδας μέσω ενίσχυσης των υπεργολαβιών, των θερμοκοιτίδων, των τεχνολογικών πάρκων μικρού μεγέθους αλλά εξειδικευμένου αντικειμένου και των κατά τόπους εργολαβιών τεχνολογίας από την Περιφέρεια, τους δήμους και την τοπική βιομηχανία κυρίως σε υπηρεσίες συντήρησης.

Ο διευθυντής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Κασσιμάτης, μίλησε για την Ελλάδα γενικότερα και στο γεγονός ότι αλλάζει κατηγορία λόγω της διεύρυνσης βρίσκεται στη μεσαία, τονίζοντας ότι το στοίχημα είναι να μείνει εκεί. Αναφέρθηκε σε θέματα συνοχής και προώθηση αρμονικής ανάπτυξης και περιορισμού των ανισοτήτων ανάμεσα σε κράτη και περιφέρειες. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη επιμόρφωσης του εργατικού δυναμικού σε ειδικότερες τεχνολογίες αφού η Ελλάδα έχει πάψει να έχει το πλεονέκτημα του φτηνού εργατικού δυναμικού.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΒΕ Δημήτρης Βοκολίδης ανέπτυξε το παράδειγμα τοπικής και ιδιωτικής ανάπτυξης ενός κλάδου από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου 70 μικρές εταιρίες πληροφορικής προσπαθούν να αναπτύξουν μια σύγχρονη τεχνόπολη στη Θεσσαλονίκη. Περιέγραψε τη διαδρομή υλοποίησης του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου, επισημαίνοντας την παγίδα εμπλοκής με το δημόσιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι συχνά ο ιδιωτικός τομέας χάνει πολύτιμες πρωτοβουλίες λόγω του εναγκαλισμού του με το δημόσιο και ότι αυτό πρέπει να το προσέξουν όλοι οι τοπικοί φορείς.

Ο Σύμβουλος Έρευνας και Εφαρμογών Πολιτισμικής Τεχνολογίας Γιάννης Σκουρογιάννης, άνοιξε τον ορίζοντα στη συζήτηση προετοιμασίας της Πάτρας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006. Μίλησε για τις εφήμερες κατασκευές και την πρακτικότητά τους σε αντίθεση με τα μεγάλα έργα και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός δημόσιου περιβάλλοντος μορφωτικής ανύψωσης του κόσμου. Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής της τεχνολογίας στην παιδεία αλλά και την ανάγκη πρόσληψης της τεχνολογίας ως ένα εργαλείο παραγωγής ιδεών. Ο κ. Σκουρογιάννης μίλησε για τη δημιουργία τοπικής, εικονικής κοινότητας στο Ίντερνετ, καθώς και για διαδραστικές εγκαταστάσεις σε θέματα παράδοσης με άξονα την τουριστική εκμετάλλευση.

Ο δικηγόρος Σεραφείμ Τσούκος μίλησε για τις εμπορευματικές μεταφορές και συγκεκριμένα για τα διεθνή εμπορευματικά κέντρα. Αναφέρθηκε στα έξι εμπορευματικά κέντρα, τα οποία θα γίνουν σε ολόκληρη τη χώρα, με το σύστημα της μεικτής χρηματοδότησης, ύψους 4 δις δρχ. το καθένα. Επεσήμανε την ανάγκη θέσπισης κινήτρων για τους ιδιώτες επενδυτές (φορολογικά, ευνοϊκών τιμολογίων, κ.ά.), εκφράζοντας την επιφύλαξή του για την υφιστάμενη δρομολόγησή τους από το υπουργείο Μεταφορών. Τόνισε τέλος ότι η Πάτρα μπορεί και πρέπει να ωφεληθεί από την ανάπτυξη ενός διεθνούς εμπορευματικού κέντρου.

Ο διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, στέλεχος στο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Πέτρος Γανός, ανέλυσε παραμέτρους του προγράμματος "Δικτυωθείτε" καθώς και την εκπαιδευτική στήριξή του, την προσφορά εξοπλισμού και την εκπαίδευση των χρηστών των ΜΜΕ, που ως σήμερα ανάγονται σε 6100 επιχειρήσεις. Τόνισε ότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε πέρσι το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά φαίνεται ότι μετά από το πρόγραμμα αυτό η κατάσταση να βελτιώνεται αισθητά.

Ο Γενικής Διευθυντής του Astakos Terminal και Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΑΚΑΡΠΟΡΤ ΑΕ, Βασίλης Κούτσης μίλησε για το μεγάλο έργο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, τη στρατηγική του θέση σε σχέση με την Αδριατική, την Ε.Ε., τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και τον αναπτυξιακό του ρόλο στην περιοχή. Υπογράμμισε τον συμπληρωματικό ρόλο του Αστακού με τα άλλα λιμάνια του δυτικού άξονα (Πάτρα, Ηγουμενίτσα) καθώς είναι το μόνο με βύθισμα 16 μέτρων μετά την Τεργέστη. ¶λλωστε πρόκειται για το μόνο λιμάνι - ελεύθερη ζώνη- με βιομηχανικές προδιαγραφές.


Το 3ο πάνελ με θέμα "Περιβάλλον και ποιότητα" συντόνισε ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Αγρινίου, Γιάννης Καλαβρουζιώτης και μίλησαν οι εξής:

Ο διδάκτωρ χημικός μηχανικός και γραμματέας της ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΝΔ, στον τομέα του περιβάλλοντος Μιλτιάδης Βασιλόπουλος, μίλησε με θέμα την περιβαλλοντική πολιτική, η οποία παρουσιάζει δύο διαστάσεις: οικολογική, οικονομική. Επισήμανε ότι η καθυστέρηση της θέσπισης υποχρεωτικής χωροταξικής μελέτης για τα μεγάλα έργα επέφερε την άναρχη σημερινή μορφή της χώρας. Στηλίτευσε την απουσία πρόνοιας για τη βιομηχανική ανάπτυξη, με απόδειξη την αυξημένη ανεργία. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αύξησε τη ροή υλικών χωρίς να αυξήσει την οικονομία. Αναφέρθηκε τέλος στα πρόστιμα που πληρώνει και θα κληθεί να πληρώσει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα των υψηλών ρύπων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Βαρνάβας μίλησε για τα κριτήρια που έχουν θέσει οι οργανωμένες κοινωνίες για τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στα ιατρικά προβλήματα υγείας που προκαλούνται στον άνθρωπο από τα βαρέα μέταλλα, επισημαίνοντας για παράδειγμα τη λάσπη που παράγεται από τον βιολογικό καθαρισμό αστικών λυμάτων και η οποία διασκορπίζεται άκριτα. Καθώς επίσης τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή στα κριτήρια που αφορούν τη διάθεση υλικών παλαιών οικοδομών.

Ο καθηγητής ΕΜΠ Κων. Κασσιός, έκανε μια αναδρομή στην παραδοσιακή έννοια της γέφυρας από τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, έως σήμερα και τόνισε ότι η γέφυρα θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή, ενώ είπε ότι είναι εγκληματικό να μην έχει γίνει ακόμη χωροταξικός σχεδιασμός. Επεσήμανε τους κινδύνους για την αλλαγή στην οικολογική μορφή της περιοχής μετά την νέα εποχή της γέφυρας και παρότρυνε την τοπική κοινωνία να είναι σε εγρήγορση ώστε να αποτραπεί η αλλοίωση του περιβάλλοντος.

Η ¶ντα Βλαχούτσικου, μέλος της Οικολογικής και Πολιτιστικής Κίνησης Ζακύνθου, μίλησε σχετικά με τον οικολογικό τουρισμό και έδωσε αναλυτικά το παράδειγμα του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου, μιας περιοχής όπου συνυπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες με ένα προστατευόμενο είδος την χελώνα καρέτα-καρέτα. Μίλησε για το πρόγραμμα ανταποδοτικότητας επισκεπτών, δηλαδή την ενθάρρυνση των τουριστών να χρηματοδοτούν οικειοθελώς τους τόπους που επισκέπτονται, όπως το εισιτήριο εισόδου, τα γεύματα, τις χορηγίες, την εθελοντική εργασία, τον οικοτουρισμό, το φόρο του περιβάλλοντος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EUCAT-Τεχνικοί Σύμβουλοι, Γιώργος Αναστασόπουλος μίλησε για την πιστοποίηση επαγγελματιών βελτιώνοντας ουσιαστικά την ανταγωνιστική θέση των ελληνικών επιχειρηματικών δομών, τονίζοντας ότι μια ανάλογη δομή θα προωθούσε την ανάπτυξη στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Ο οικονομικός διευθυντής της βιομηχανίας Frigoglass Κ. Αχαΐας Αριστείδης Ζέρβας παρουσίασε την δομή της εταιρίας και το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει, συνδέοντάς το με την ανθούσα τοπική βιομηχανία.

Ο Σύμβουλος της TUV Austria, Φαίδων Στράτος μίλησε για το θέμα της ποιότητας σε κάθε τομέα, καθώς και την αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας στη χώρα μας απέναντι στο μηδαμινό κόστος της, αναφέροντας ότι η γέφυρα είναι ένα έργο που σεβάστηκε πλήρως τους κανόνες ποιότητας.


Στο 4ο πάνελ με συντονιστή τον δημοσιογράφο Ανδρέα Βρή, και θέμα την "Τουριστική Ανάπτυξη", μίλησαν οι εξής:

Ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ο.Τ. Κώστας Κατσιγιάννης, μίλησε για τη γενικότερη πορεία του ελληνικού τουρισμού τις τελευταίες δεκαετίες, με αποκορύφωμα το έτος 2001 όταν τη χώρα επισκέφτηκαν σχεδόν 14 εκατ. τουρίστες. Ανέφερε ότι σήμερα 700.000 άτομα εργάζονται στον τουρισμό και αποτελούν το 16,8% του εργατικού δυναμικού, ενώ το 14,6% του ΑΕΠ οφείλεται στο τουριστικό προϊόν και προβλέπεται να φτάσει το 2013 στο 16,7%. Για το μέλλον, τόνισε, ότι μεγάλη σημασία θα έχει ο ειδικός τουρισμός (συνεδριακός, αγροτικός, κ.ά.). Ανέφερε ότι επιδίωξη όλων είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία προς το παρόν κρατά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στη 10η θέση στην τουριστική κατάταξη της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη και άρα υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Για το 2001 έγιναν περίπου 1,5 εκατ. διανυκτερεύσεις ελλήνων και ξένων τουριστών. Αναφέρθηκε σε μελέτη για τη Δυτική Ελλάδα για την οποία προτείνεται να αναπτυχθεί ειδικός τουρισμός, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός (έργα για μαρίνες, καταφύγια σκαφών), πολιτιστικό δίκτυο αρχαίων σταδίων ως κίνητρο τουρισμού ( στάδιο αρχαίας Ολυμπίας και άλλα της περιοχής), σχολικός, θρησκευτικός και ιαματικός τουρισμός (λουτρά Κυλλήνης και Καϊάφα). Επεσήμανε την ανάγκη προβολής της περιοχής μέσω διαφημιστικής καμπάνιας.

Ο Αντινομάρχης οικονομικής ανάπτυξης Αχαΐας Απόστολος Κατσιφάρας, ανέπτυξε την προβληματική της στρατηγικής για τον τουρισμό της περιοχής, αναρωτώμενος αν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και ποιος είναι αυτός. Μίλησε για την στρατηγική που αποφασίστηκε ώστε η Αχαΐα να αποκτήσει δωδεκάμηνο τουρισμό. Ενώ η περιοχή αποτελεί πύλη της Ελλάδας από την Ευρώπη, ο τουρισμός είναι διερχόμενος, τόνισε. Μίλησε για τις συνδυασμένες μεταφορές και τη σημασία της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου, η οποία με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να αποδώσει οικονομίες κλίμακας. Αναφέρθηκε σε ολοκληρωμένα προγράμματα ορεινών όγκων της περιοχής όπως το αυτοκινητοδρόμιο, ένα ειδικό τουριστικό έργο που έχει αποφασιστεί η επιδότησή του και στον οδοντωτό σιδηρόδρομο Αχαΐας. Σχετικά με τη διαφημιστική προβολή της περιοχής, τόνισε, ότι έχει γίνει πρόταση προς τον ΕΟΤ αναφορικά με την ανακήρυξη της Πάτρας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006 και θα ετοιμαστεί διαφημιστική καμπάνια έως το Σεπτέμβριο.

Ο Γενικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Κυριάκος Ρερρές, αναφέρθηκε στο κόστος ζωής και εργασίας που έχει αλλάξει πλέον, καθώς και το επίπεδο τιμών στα προϊόντα τουρισμού που προσφέρει η χώρα συγκρίνοντας τον ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, που διαθέτουν όλο και πιο ανταγωνιστικές τιμές. Ανέλυσε το παράδειγμα των ΗΠΑ, με τη συγκέντρωση μόνιμων κατοίκων σε νοτιότερες πολιτείες με γνώμονα το καλό κλίμα δεδομένης της παραμέτρου της τηλε-εργασίας. Τόνισε ότι κάτι παρόμοιο θα γίνει και στην Ελλάδα, η οποία θα μπορέσει να γίνει τόπος μόνιμης κατοικίας των Βορειοευρωπαίων. Υπογράμμισε τον ρόλο της αυτόκλητης διαφήμισης -παράγοντας που απουσιάζει από την περιοχή και πρέπει να καλλιεργηθεί στο μέλλον. Αναφορικά με τα μειονεκτήματα που επεσήμανε, εντάσσονται η προσπελασιμότητα (να έρθουν με το αυτοκίνητο), καθώς και το πρόβλημα της αισθητικής ρύπανσης που αφορά και την Δυτική Ελλάδα. Ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι η στάθμευση σκαφών αναψυχής είναι μια ελπιδοφόρα υποδομή που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά οι αρμόδιοι παράγοντες. Επίσης σημαντικά μπορεί να ενισχυθεί και με τον αγροτοτουρισμό.


Στο 5ο πάνελ με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο του ΙΝΑΔΕ, Γιάννη Ταλούμη, συζητήθηκε το θέμα της "Πολιτιστικής Ανάπτυξης" .

Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης έδωσε έμφαση στην πολιτιστική παράδοση, την ιστορία και το φυσικό κάλος της περιοχής. Περιέγραψε τη νέα θέση που θα έχει στην μετά γέφυρας Ρίου-Αντιρίου εποχή. Παρουσίασε ένα μελλοντικό σχέδιο για ένα πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή το οποίο θα αναδείξει την ιστορία του τόπου. Τόνισε ότι η συνεργασία και η περιφερειακή συνείδηση είναι μονόδρομος και πρότεινε άμεση δράση. Ανέφερε ότι επίκειται συνεργασία με την Πάτρα, ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006.

Ο Πρόεδρος της εταιρίας Art Factory Πάρις Γιαννίκος, έκανε μια γενική εποικοδομητική κριτική για το τι είναι πολιτισμός, πώς ορίζεται το πολιτιστικό προϊόν και πώς πρέπει αυτά να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του τόπου. Στηλίτευσε τον πολιτισμό της "πλαστικής σακούλας", την δήθεν υψηλή τέχνη που αποπνέει μελαγχολία και γενικότερα το χαμηλό επίπεδο του σημερινού ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σκηνοθετών, Γιώργος Μυλωνάς μίλησε για τον ρόλο του κινηματογράφου στο σημερινό πολιτιστικό σκηνικό, για την πολιτική της περιφέρειας αναφορικά με τα οπτικοακουστικά μέσα. Καταλήγοντας, πρότεινε λύσεις για την προαγωγή του πολιτισμού της ιστορίας και του φυσικού κάλους μιας περιοχής εκθέτοντας το σημαίνοντα ρόλο των ντοκιμαντέρ και των προϊόντων που προκύπτουν από την οπτικοακουστική τεχνολογία.


Στο 6ο πάνελ με συντονιστή τον δημοσιογράφο και εκδότη του Agenda Sport Action, Νίκο Χαραλαμπόπουλο συζητήθηκε το θέμα της "Αθλητικής Ανάπτυξης" και μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, Μάκης Ασημακόπουλος ο οποίος περιέγραψε ένα μοντέλο αθλητικής ανάπτυξης η οποία θα έδινε προοπτική στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Έδωσε αναλυτικά τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν για να σχεδιαστεί σωστά το αθλητικό μάρκετινγκ για μια περιοχή με τις ισόρροπες αναλογίες υποδομών, κινητοποίησης κοινού και αθλητών. Επέστησε την προσοχή στη διαδικασία αυτοχρηματοδότησης και όχι στην μόνιμη χρηματοδότηση από κρατικά κονδύλια για μικρού ενδιαφέροντος δομές και υποδομές, οι οποίες και δεν καλύπτουν κάποια πραγματική ανάγκη και δαπανούν δημόσιο χρήμα. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ξεκάθαρων στόχων από ένα ενιαίο θεσμοθετημένο κέντρο αποφάσεων, ώστε οι επενδύσεις να γίνονται μέσα από ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και να αναδεικνύονται οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες ενός τόπου, υπογραμμίζοντας ότι η καλύτερη μέθοδος είναι η αυτοχρηματοδότηση. Το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου των ολυμπιακών αγώνων, το οποίο θα γίνει στην περιοχή, δίνει μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο, υπογράμμισε. Τα επερχόμενα γεγονότα (Ολυμπιακοί 2004, Πολιτιστική 2006 και πιθανόν Μεσογειακοί αγώνες 2009) θα αφήσουν σοβαρές υποδομές και θα προσελκύσουν επενδυτές και επιχειρηματίες. Τα μεγάλα γεγονότα επισπεύδουν τα σχεδιασμένα έργα για μια περιοχή και δημιουργούν μια τεράστια επικοινωνιακή πλατφόρμα, κατέληξε.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την iForce Επικοινωνίες υπό την αιγίδα του ΙΝΑΔΕ, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Πολιτισμού, των Νομαρχιών Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με την υποστήριξη των δήμων Πατρών, Ρίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Αργυρός χορηγός του συνεδρίου ήταν η κατασκευαστική εταιρία ΑΞΩΝ, χορηγός η εταιρία ΤΙΤΑΝ, υποστηρικτές οι εταιρίες SUPERFAST FERRIES, FRIGOGLASS, και ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ ΑΒΕΤΕ, ενώ χορηγοί επικοινωνίας οι εφημερίδες ΕΞΠΡΕΣ - ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ και τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, το ειδικό περιοδικό ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕΒΕ και το τηλεοπτικό κανάλι ΠΑΤΡΑ TV.

Το επόμενο Συνέδριο ''ΓΕΦΥΡΕΣ 2004'' θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2004.


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει εταιρικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς πελατείας μας, στους τομείς της Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και Σχέσεων με επενδυτές και της Στρατηγικής Επικοινωνίας. Η διεθνής μας ομάδα από επαγγελματίες με τεχνογνωσία σε δίκτυα και στελέχη παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" στους εξής τομείς: Επικοινωνιακή Πληροφορική, Επενδυτική Τραπεζική και Εταιρικά Οικονομικά, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, Πολιτισμός και Ευρωπαϊκά έργα που υποστηρίζονται από ένα ιδιαίτερο IDEA LAB. Από την ίδρυση της εταιρείας το Νοέμβριο του 2000, η iForce Επικοινωνίες έχει κερδίσει μεγάλη απήχηση, καθώς και μερίδιο αγοράς. Oι πελάτες μας περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου Fortune 500, διεθνείς εισηγμένες εταιρείες και δημόσιες και ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες που θεωρούν τη στρατηγική προσέγγιση και παρουσία ζωτική για την παγκόσμια οικονομία.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στη διεύθυνση:

  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε. Ακαδημίας 28, 106 71 Αθήνα
  • Tηλ: +3.010.339.2500-10
  • Φαξ: +30.210.339.2318

© 2002 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.

Αρχή Σελίδας