Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2001

Θέμα: " ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ "

Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2001, στο Συνεδριακό Κέντρο "Γεώργιος Ηλιόπουλος" στον Αδάμαντα της Μήλου, συνέδριο με θέμα "Κατακόμβες της Μήλου - Παλαιοχριστιανικό Μνημείο μοναδικής Θρησκευτικής και Πολιτιστικής αξίας", το οποίο διοργάνωσε η Μεγάλη Διοικούσα Επιτροπή Κατακομβών της Μήλου, η οποία τελεί υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Με επτά προτάσεις από του βήματος του Συνεδριακού Κέντρου, το Σάββατο το απόγευμα, παρουσία των εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, των μελών της Διοικούσας Επιτροπής Κατακομβών Μήλου, του κ. Ιωάννη Χωματά, Βουλευτή Κυκλάδων και του κ. Αντώνη Τούντα, Δήμαρχο Σπάτων, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Χριστόδουλος, ο οποίος παρέστη στο Συνέδριο, την έναρξη των εργασιών του οποίου κήρυξε με σχετική ομιλία, επεσήμανε την αναγκαιότητα αγαστής συνεργασίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού με Εκκλησία, έτσι ώστε τα εγκαταλελειμμένα Χριστιανικά Μνημεία της χώρας μας, να βρουν και πάλι την αίγλη τους και την λειτουργική τους χρήση.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε χαρακτηριστικά, ότι η ανάγκη επιτάχυνσης διαδικασιών συντήρησης του μνημείου των Κατακομβών της Μήλου, η προβολή του, η επαναφορά λελογισμένης λειτουργικής χρήσης, η ανάγκη στενής συνεργασίας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και Εκκλησίας, καθώς επίσης η ανάγκη καλλιέργειας θρησκευτικού τουρισμού, η σύντομη παράδοση του μνημείου στο Λαό και η αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που θα εκπονηθούν από το Τρίτο Πακέτο Στήριξης "Πρόντι" είναι οι παράγοντες αυτοί οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων.

Το εν λόγω συνέδριο χαιρέτησε με γραπτό μήνυμα της η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ελισάβετ Παπαζώη. Στο συνέδριο παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η κ. Καίτη Κυριακοπούλου, Ιδρύτρια του Συνεδριακού Κέντρου "Γεώργιος Ηλιόπουλος" και οι κύριοι Εμμανουήλ Βούλγαρης, Πρόεδρος του Συνεδριακού Κέντρου "Γεώργιος Ηλιόπουλος", Δημήτρης Ψαθάς, Δήμαρχος της Μήλου, Δημήτρης Μπάϊλας, Αναπληρωτής Νομάρχης Κυκλάδων, Βασίλειος Χάνδακας, Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Έργων και Αναστηλώσεων, Υπουργείο Πολιτισμού, Ιωάννης Σεϊμένης, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Εισηγήσεις στο Συνέδριο έκαναν η Αρχαιολόγος - Βυζαντινολόγος κ. Ευγενία Γερούση, με θέμα "Αρχαιολογική παρουσία των Κατακομβών της Μήλου", ο Συντηρητής - Διευθυντής της Διευθύνσεως Συντηρήσεως Αρχαιτοτήτων κ. Νίκος Μίνου, με θέμα "Η συντήρηση των κονιαμάτων των Κατακομβών", ο κ. Χαράλαμπος Πέννας, Αρχαιολόγος - Προϊστάμενος της Β΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με θέμα "Η μελέτη προσπελάσεως στις Κατακόμβες της Μήλου", Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πολυκανδριώτης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, με θέμα "Η λατρευτική και λειτουργική ζωή στις Κατακόμβες" και η κ. Αθηνά Χριστοφίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων της Διευθύνσεως Αναστηλώσεως Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με θέμα "Οι μέχρι σήμερα έρευνες στις κατακόμβες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου". Τοποθέτηση στο συνέδριο έκανε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Νικόλαος Ζίας. Την συζήτηση συντόνισε ο κ.Φωκίων Ζαΐμης, Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες.

Συνοψίζοντας τα πορίσματα των εργασιών, τα μέλη του Συνεδρίου επεκρότησαν απολύτως τις επισημάνσεις και προτάσεις του Μακαριωτάτου.

Την επομένη, Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, σε υπαίθριο χώρο κοντά στις Κατακόμβες και ενώπιον μεγάλου πλήθους πιστών, τελέσθηκε υπαίθρια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Αμβρόσιο, τοποτηρητή της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Παντελεήμονα.

Το μεσημέρι, σε ειδική τελετή στο δημαρχείο της Μήλου, ο Μακαριώτατος αναγορεύθηκε Επίτιμος Δημότης Δημότης Μήλου και του επιδόθηκε το χρυσό κλειδί της. Σε σύντομη προσλαλαλιά του, ο Μακαριώτατος τόνισε μεταξύ άλλων ότι "Ανήκουμε στην Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους. Αυτό είναι το συμφέρον μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εκεί θα πάμε κρατώντας στο ένα χέρι τον Σταυρό και στο άλλο την Σημαία. Μόνον έτσι θα πετύχουμε. Ο ρόλος μας στην Ευρώπη είναι ρόλος πνευματικού οδηγού".

ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ:

 • HELLAS FLYING DOLPHINS
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ ΙΕΡΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ

ΑΡΓΥΡΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ:

 • Α.Ε.Ε. ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ
 • ΤΙΤΑΝ
 • HONDOS CENTER
 • AURORA SHIPPING
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΗΛΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΙ:

 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
 • W ART
 • ALPHA BANK
 • BAD COMPANY ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ
 • SATSPEED
 • IMPERIAL QUALITY BRANDS
 • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ & ΕΚΜ/ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΜΗΛΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

 • "ΜΗΛΟΣ"
 • "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ"
 • ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΥΡΟΥ,ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΜΗΛΟΥ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΜΗΛΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ :

 • i-Force Επικοινωνίες AE
  κ.Βαρβάρα Ξυδού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας
  τηλ: 210-3392502, fax: 210-3392318

 

Αρχή Σελίδας