Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 30 Ιουλίου 2008

Θέμα: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ «ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΣΑΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ»

Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου - Σαρίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα την Τετάρτη 23 Ιουλίου, στην Όλυμπο της Καρπάθου. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν τοπικοί φορείς, κάτοικοι της περιοχής, φοιτητές και εθελοντές που ανήκουν σε οικολογικές οργανώσεις με έντονη δράση στην περιοχή, όπως η Μεσόγειος S.O.S. Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Φωκίων Ζαΐμης, Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες και εκπρόσωπος του αναδόχου του έργου δημοσιότητας τόνισε την σπουδαιότητα της σωστής ενημέρωσης για το έργο που επιτελείται στην Όλυμπο και την ευρύτερη περιοχή από τον Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας, όχι μόνο από τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και από τα M.M.E ολόκληρης της χώρας.

Η Όλυμπος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού της Καρπάθου. Το χωριό είναι κτισμένο σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία με θέα απαράμιλλης ομορφιάς. Στην Όλυμπο η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, εξακολουθεί να διατηρεί ζωντανά τα στοιχεία της πολιτισμικής ιδιαιτερότητάς της, όπως τα ήθη, τα έθιμα, η αρχαΐζουσα τοπική διάλεκτός της σε τόνους Δωρικούς, η ζωντανή παράδοσή της με τους "λυράρηδες", που μοιάζουν ν' ακολουθούν τη συνθετική ικανότητα αρχαίων ραψωδών που αποτελούν στοιχεία που συνθέτουν το καθημερινό πρόσωπο του τόπου. Η γυναικεία όμως παραδοσιακή ενδυμασία της Ολύμπου, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας του τόπου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, (ο οποίος δυστυχώς δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω της μαινόμενης πυρκαγιάς στην Ρόδο), αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών αλλά και ειδικότερα σε αυτόν της Καρπάθου- Σαρίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μία πρωτοπόρο δομή σε επίπεδο Δωδεκανήσων. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη συνέχεια αναφέρθηκε σε 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, όπως ο Χ.Υ.Τ.Α. Καρπάθου, το Φράγμα Σχοινά, τα μονοπάτια ορειβατικού τουρισμού κ.α. Τόνισε ότι για τη χρονική περίοδο 2007-2013 που θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) προγραμματίζεται να διατεθούν 212, 8 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στον τομέα του Περιβάλλοντος από το Π.Ε.Π. και το Ταμείο Συνοχής. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Μιχάλη Ερωτόκριτου, Eπάρχου Καρπάθου- Κάσου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Επαρχείο Καρπάθου- Κάσου θα είναι ηθικός αρωγός σε κάθε είδους προσπάθεια του Φορέα. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Μιχάλης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Καρπάθου ο οποίος αναφέρθηκε στο βασικό στόχο που έχει τεθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου- Σαρίας, που είναι η προστασία της περιοχής και του ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού της κάλους. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα οδηγήσει την περιοχή σε τουριστική ανάπτυξη κάτι που θα ενισχύσει οικονομικά το νησί. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι ''Για να μπορέσει όμως να επιτελέσει τους σκοπούς του, χρειάζεται και την βοήθεια των ανθρώπων που μένουν εδώ. Η συνείδηση και το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων μας, προπάντων όμως των Ολυμπιτών, αποτελούν την εγγύηση για την υλοποίηση των σκοπών του Φορέα.''

Χαιρετισμό έστειλαν ο Δρ. Σπύρος Κοτομάτας, διευθυντής της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης ΜΟΜ και ο κ. Χρήστος Νεόφυτος, πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων Πάρκου Αλλονήσου. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι ακόλουθοι:

Ο κ. Βασίλης Τσαμπανάκης, Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Kαρπάθου-Σαρίας, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη που υφίσταται για άμεση επικαιροποίηση της μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί από τη μη κυβερνητική οργάνωση ΜΟΜ στο νησί και παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Φορέας. Εστίασε στη δύναμη των ίδιων των κατοίκων και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Κάρπαθος θα αποτελέσει στο μέλλον έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας για κάθε ταξιδιώτη.

Η κ. Μαριγώ Φωτάκη, ιχθυολόγος, εκπρόσωπος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, παρουσίασε τις ποικιλίες των ψαριών της ευρύτερης περιοχής και περιέγραψε την νομοθεσία που διέπει το ψάρεμα τους καταδεικνύοντας τόσο τον πλούτο της περιοχής, όσο και τους λόγους για την προστασία και τη σωστή διαχείρισή του.

Η κ. Χριστίνα Κονταξή, εκπρόσωπος Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μεσόγειος SOS, η οποία αναφέρθηκε στην περυσινή δραστηριότητα της ομάδας εθελοντών της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης και προέβαλλε φωτογραφικό υλικό. Συμπερασματικά ανέφερε ότι:

''Η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως περιορισμός για την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά ως προϋπόθεσή τους. Για να μπορέσει όμως να επιτελέσει τους σκοπούς του, χρειάζεται και την βοήθεια των ανθρώπων που μένουν εδώ. Η συνείδηση και το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων μας, προπάντων όμως των Ολυμπιτών, αποτελούν την εγγύηση για την υλοποίηση των σκοπών του Φορέα.''

Η κ. Ιωάννα Κοντοζήση, εκπρόσωπος Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία με τη σειρά της απαρίθμησε τα σπάνια είδη πτηνών που κατοικούν στην περιοχή (συνολικά έχουν καταγραφεί 43 είδη πουλιών την περιοχή χρησιμοποιούν σαν τόπο αναπαραγωγής 35 είδη πουλιών, 11 από τα οποία συγκαταλέγονται στα είδη προτεραιότητας της οδηγίας 79/409 ) και με επιτυχημένα παραδείγματα από τη διαχείριση πάρκων στην Ισπανία και την Βρετανία οδηγήθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη προστασία του Οικοσυστήματος με έμφαση στην εκπαίδευση των μαθητών και των νέων της περιοχής.

Η κ. Γεωργία Κίκου, γεωγράφος, περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος & της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία παρουσίασε ιδιαίτερα τα αρνητικά φαινόμενα της υπερδόμησης και της άναρχης δόμησης στο Αιγαίο με αποτέλεσμα τη μείωση του τουρισμού και ποιοτικά και αριθμητικά και στο πως αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του φυσικού μας πλούτου, των παραδοσιακών οικισμών και των αρχαιολογικών μας χώρων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Θεόδωρος Παπαθανασίου, δασολόγος, ιχθυολόγος, υπάλληλος του Φορέα Διαχείρισης ο οποίος τόνισε τη σημασία της κατασκευής δικτύου πεζοπορικών διαδρομών ως εργαλείο για την προσέλκυση ενός σταθερού αριθμού επισκεπτών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί 19 μονοπάτια συνολικού μήκους περίπου 100 χλμ. με εκτιμώμενο χρόνο πεζοπορίας τις 39 ώρες.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο χημικός μηχανικός ΜSc κ. Ανδρέας Τσιλίρας και υπεύθυνος της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας Agenda. Στην εκδήλωση αναλύθηκαν εις βάθος οι προτεραιότητες και οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης στα ζητήματα της προστασίας, διαχείρισης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στο οικοσύστημα της προστατευόμενης περιοχής Καρπάθου - Σαρίας. Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με τους συνέδρους και τους κατοίκους της περιοχής κατά τον οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην ενεργό παρουσία του Φορέα Διαχείρισης στην τοπική κοινωνία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της ένωσης εταιρειών iForce Επικοινωνίες Α.Ε. και Agenda στο πλαίσιο του έργου «Ενέργειες Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Δημοσιότητας Φορέα Διαχείρισης» του προγράμματος Ε.Π.ΠΕ.Ρ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2008 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Εταιρική Επικοινωνία & Επιμέλεια Οργάνωσης:

iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Διεύθυνση: Ακαδημίας 28, 106 71 Αθήνα

Tηλ: +30 210 3392500-10

Φαξ: +30 210 339 2318

Αρχή Σελίδας