Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 4 Ιουλίου 2011

Θέμα:«ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
"ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ"
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ (28/6)
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ (29/6)
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ (30/6)
»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην κεντρική Πλατεία του Χαλανδρίου οι ημερίδες με θέμα:« Πράσινη Ζωή Στην Πόλη». Τελέστηκαν τρεις συνεχόμενες εκδηλώσεις ενημέρωσης για το έργο την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 28, 29 και 30 Ιουνίου 2011 όπου έγινε παρουσίαση από τον Δήμαρχο κύριο Γεώργιο Κουράση και άλλους συνεργάτες και ειδικούς επιστήμονες για το πρόγραμμα που υλοποίησε ο Δήμος Χαλανδρίου και αφορούσε μεταξύ άλλων αναπλάσεις πλατειών και παιδικών χαρών, πεζοδρομήσεις, και κατασκευή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας καθώς και φύτευση δένδρων στα σχολεία. Στο τέλος κάθε εκδήλωσης ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση μεταξύ ομιλητών με τους παρευρισκόμενους πολίτες του Χαλανδρίου. Στο συνέδριο συμμετείχε με χαιρετισμό ο τέως δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ενώ αναγνώστηκε και χαιρετισμός του Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη.


1η ημερίδα: Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 ο Δήμαρχος της πόλης του Χαλανδρίου Γεώργιος Κουράσης ο οποίος επισήμανε ότι το πρόγραμμα "Πράσινη Ζωή στην Πόλη" προσέφερε στο Χαλάνδρι μια σειρά από σημαντικές αναπλάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, παιδικές χαρές και πλήθος νέων φυτεύσεων. Τόνισε ότι δόθηκε έμφαση σε νέες φυτεύσεις, αλλά και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου καθώς το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι κάτοικοι για ένα πιο "πράσινο" Χαλάνδρι. Τέλος, πρόσθεσε ότι έχει δεσμευτεί απέναντι στους δημότες για μια σειρά από πολιτικές που αφορούν την ανακύκλωση, τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, την παρέμβαση στο κυκλοφοριακό, την εξασφάλιση νέων χώρων πρασίνου, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που αναβαθμίζουν το περιβάλλον κ.ά.


Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χαλανδρίου Παναγιώτη Βάσιο, ο οποίος αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των υλοποιημένων έργων του δήμου.


Ακολούθησε ομιλία της Αρχιτέκτων Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου Ελισσάβετ Χρυσοχοΐδη που ανάπτυξε τα δύο υποέργα (μέσω ΕΤΠΑ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής) τα οποία είναι: α) Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας και Φυτεύσεις και β)Αναπλάσεις Κοινόχρηστων Χώρων συνολικού κόστους 1.225.000 € και Φύτευση προαύλιων χώρων σχολείων συνολικού κόστους 1.080.000 €.


Ακολούθησε η Αρχιτέκτων και συνεργάτης Γραφείου Α. Τομπάζη Σοφία Παρασκευοπούλου η οποία τόνισε ότι η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου σε αστικό τοπίο είναι καθοριστικής σημασίας και ίσως το πιο σημαντικό από τα ίδια τα κτίρια, με το πράσινο στοχεύουμε στην μείωση της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες, ο σκιασμός (δένδρα - σκίαστρα) κ.α. Μίλησε για το αστικό και υπεραστικό πράσινο καθώς και για το ότι η συνύπαρξη του πράσινου με δραστηριότητες όπως: αθλητισμός, αναψυχή, πολιτιστικά είναι πολύ σημαντική για την συμμετοχή των κατοίκων και για τη συντήρηση του χώρου καθώς επίσης πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντών και ομάδων κατοίκων για τη συντήρηση, διατήρηση και καθαριότητα των χώρων πράσινου. Αναφέρθηκε στο υλοποιημένο ήδη έργο ανάπλασης του Πεδίου Του ¶ρεως αναλύοντας αρχικά τα προβλήματα του υπάρχουν σε αυτό όπως: συντήρηση του πρασίνου, των θεματικών περιοχών και κτιρίων, ανάγκη για αξιοποίηση του πάρκου σαν χώρο αναψυχής κλπ. Έπειτα ανέλυσε κάποιες βασικές αρχές σχεδιασμού για την επίλυση των προβλημάτων του πάρκου καθώς και την ανάπτυξή και έδωσε προτάσεις για την βελτίωση ήδη υπαρχόντων περιοχών όπως: Πρώην Θέατρο Αλίκη, η Πλατεία Αγάλματος της Αθηνάς κ.α. Η εισήγηση της Αρχιτέκτων Σοφίας Παρασκευοπούλου κατέληξε με την πρόταση για άμεση ενεργοποίηση τόσο του Δήμου Αθηναίων όσο και εθελοντών για την συντήρηση και ασφάλεια του πρασίνου και των γλυπτών και μνημείων προκειμένου να μην καταστραφεί από ανεξέλεγκτα άτομα και την γραφειοκρατική αδιαφορία της Πολιτείας.


2η ημερίδα: Την Τετάρτη 29 Ιουνίου στην θεματική «Προτεραιότητα στους Κατοίκους και Έμφαση στους Νέους μίλησε η Δρ. Οικολογίας και Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας Χριστίνα Παπαζήση η οποία αναφέρθηκε στην εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο όσο αναφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η οποία κινείται στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία καθώς αναδεικνύει το περιβαλλοντικό θέμα-ζήτημα ως κοινωνικό και πολιτικό. Επίσης μίλησε για το Πρόγραμμα «Οι πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου» όπου οι γνώσεις αφορούν βασικές λειτουργίες των οργανισμών και των οικοσυστημάτων και με παιδαγωγικό τρόπο συνδέονται με την καθημερινή σχολική ζωή, όπου οι μαθητές ενημερώνονται, μελετούν, ερευνούν, επιλέγουν, προτείνουν και δρουν φτιάχνοντας τους δικούς τους χώρους πράσινου στο σχολείο και στη γειτονιά τους. Επιπλέον αναφέρθηκε στις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι μαθητές και αφορούν την ομαδοσυνεργατικότητα, την παρατήρηση αλλά και τη δημιουργία πεδίου μελέτης και ψυχαγωγίας από αυτούς και για τους συμπολίτες τους. Καταλήγει στο ότι με την ευαισθητοποίηση, τη γνώση και τη δράση οι μαθητές αναπτύσσουν συμπεριφορά του ενεργού και υπεύθυνου πολίτη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής τους ζωής και την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.


Ακολούθως ο Αλέξανδρος Βραχνός, Μεταλλουργός Μηχανικός Σύμβουλος και Μελετητής Ενεργειακά-Περιβαλλοντικά-Έργα αναφέρθηκε με βάση τόσο την εμπειρία του στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στα θέματα της πράσινης ανάπτυξης όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς και το καύσιμο του υδρογόνου.
Στην συνέχεια ο Νίκος Γιαννής, Πρόεδρος Ομίλου Ευρωπαϊκή Έκφραση αναφέρθηκε στο ότι προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση, επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούσαν ως σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα όπως την καταστροφή των δασών και απαντούν θετικά στο ερώτημα αν μία επιχείρηση που ρυπαίνει συστηματικά το περιβάλλον, πρέπει να κλείσει ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας. Αρχικά μίλησε για την έννοια της περιβαλλοντικής ζημίας και για την αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει για τη βλάβη που προκαλεί στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην σύμβαση του ¶αρχους με την οποία για πρώτη φορά το διεθνές δίκαιο απονέμει σημαντικά περιβαλλοντικά δικαιώματα απευθείας στους πολίτες. Επιπρόσθετα μίλησε για τα χαρακτηριστικά της οδηγίας της ΕΕ, την ευθύνη κάλυψης των δαπανών, και τα συμπεράσματα για τον Συνήγορο του πολίτη. Καταλήγοντας μίλησε για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Προσωπική ευθύνη καθώς και για το Πολιτικό κόστος και την πράσινη ανάπτυξη.


Το θέμα «Πράσινη επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη - Η Ακαδημαϊκή Προσέγγιση» άνοιξε ο Δημήτρης Γεωργακέλλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ο οποίος αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά καθώς και στο Πρόγραμμα «ΒιοΠειραιάς» το οποίο αναφέρετε στην βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων του Πειραιά με στόχο οι επαγγελματίες να λαμβάνουν αποφάσεις που να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και, παράλληλα, να δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις τους. Η εκδήλωση κατέληξε με συζήτηση μεταξύ των εισηγητών του Δημάρχου και του κοινού.


3η ημερίδα: Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011 στην θεματική «Διαδημοτική Συνεργασία- Κοινός Τόπος» συμμετείχαν τόσο ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Γεώργιος Κουράσης όσο και οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών όπως:
ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, ο Δήμαρχος Βριλησσίων Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς και ο Δ. Σύμβουλος 21 ΟΤΑ Παύλο Καμάρα. Όλοι οι παραπάνω μίλησαν ο καθένας ξεχωριστά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του καθώς υπήρξαν και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ τους.
Η Τρίτη εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση μεταξύ των εισηγητών του Δημάρχου και του κοινού.


Περισσότερες πληροφορίες: +30.210.339.2500 - info@iforce.gr


 

 LINKS:

www.halandri.gr

www.iforce.grΣχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.


© 2011 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Εταιρική Επικοινωνία & Επιμέλεια Οργάνωσης
iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

iForce Communications | Academias 28 | Athens GR-106 71 | T +30.210.339.2500-2
www.iforce.gr | info@iforce.gr

 

Αρχή Σελίδας