Στο πλαίσιο του συνεδριακού κύκλου "What about Europe" διεξήχθη στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 25 έως 29 Μαρτίου το συνέδριο «Μ.Μ.Ε. και Πολιτισμός». Κεντρικός φορέας της διοργάνωσης ήταν ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάτρα 2006 σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) με την επιμέλεια της iForce Eπικοινωνίες και με την υποστήριξη του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Στο συνέδριο παρευρέθησαν σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπληρώνοντας τον πρωταρχικό στόχο του, που ήταν ο διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ Δημοσιογραφίας και Πολιτισμού. Οι χώρες που εκπροσωπήθηκαν ήταν η Αγγλία, η Αίγυπτος , η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, oι Η.Π.Α., η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Κροατία, η Λ.Δ. Κίνας, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα δίνοντας έτσι έναν διεθνή χαρακτήρα, στο συνέδριο, με συμμετοχές προσωπικοτήτων που διακρίνονται για το κύρος τους.
Οι ομιλητές του συνεδρίου αναφερθήκαν στη σημασία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πως αυτός συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο τριήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν ο ρόλος της γλώσσας ως μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας των λαών, ο τρόπος που η Ευρώπη ενισχύει τον πολιτισμό και προωθεί τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των λαών η οποία αποκτά πλέον οικουμενική διάσταση. Επίσης στο συνέδριο συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών και πόσο επιδρά σε αυτή η τηλεόραση, η σημασία της διαμόρφωσης πολιτισμού μέσα από προγράμματα, η επιθετική πολιτική των ΜΜΕ και πως αυτά μπορούν να παράγουν πολιτισμό, πως τα τηλεοπτικά κανάλια «δημιουργούν θέματα» προκειμένου να φέρουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης, ο ρόλος της διαφήμισης στην επιβίωση των μέσων και πώς η διαφήμιση επηρεάζει τον πολιτισμό μας, η εικόνα ως μέσο Πολιτισμού και χειραγώγησης, η ανυπαρξία πολιτιστικών εκπομπών στην τηλεόραση, η σημασία του διαδικτύου στην ελευθερία της έκφρασης του ατόμου και της μετάδοσης των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων διαφορετικών λαών, η ανάγκη στήριξης των πολιτισμών και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό, τα ΜΜΕ ως όπλα άμυνας αλλά και επίθεσης, η εξέλιξη της κουλτούρας στους λαούς της Ευρώπης μετά την πτώση του υπαρκτού Σοσιαλισμού, η αυτορύθμιση των ΜΜΕ αλλά και η συγκέντρωσή τους σε μεγάλους Ομίλους, οι ριζικές τροποποιήσεις που επήλθαν μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και διατάραξαν την ισορροπία της φύσης και της οικονομίας, ο κώδικας Δεοντολογίας και η ηθική ευθύνη του Ευρωπαίου Δημοσιογράφου, η ευθύνη των πολιτών στη διαμόρφωση ενός πολιτισμού.
Ο επίτιμος πρόεδρος της διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Θανάσης Παπανδρόπουλος κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, τόνισε ότι η δημοσιογραφία είναι ένα σπουδαίο και εξαιρετικά συναρπαστικό επάγγελμα που απαιτεί όμως θυσίες, πολύ διάβασμα, γνώση της ιστορίας, ξένων γλωσσών και ανοικτό και ελεύθερο μυαλό. Υπογράμμισε δε ότι ο δημοσιογράφος μπορεί μεν να πιέζεται ενίοτε και κάποιοι να προσπαθούν να τον καθοδηγήσουν, δεδομένου όμως ότι έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την ενημέρωση έναντι εκδοτών, παραγωγών κλπ, θα πρέπει να έχει πρώτα από όλα το θάρρος της γνώμης του και να προσπαθεί να είναι όσο γίνεται πιο αντικειμενικός και να έχει τη δυνατότητα άρνησης όταν βλέπει ότι οι βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας παραβιάζονται.
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η εταιρεία ART FACTORY, o Όμιλος της ΕΡΤ (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΝΕΤ105,8), η iForce Επικοινωνίες και τα περιοδικά AD BUSINESS και BUSINESS TODAY. Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε Οινογευσία από τον Νίκο Μάνεση, με αντιπροσωπευτικές ποικιλίες και κρασιά της Πελοποννήσου και της Ελλάδας, ενώ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το έργο του Μάνου Χατζηδάκι ''ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑΣ'' από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό την διεύθυνση Θανάση Τσιπινάκη. Οι ξένοι δημοσιογράφοι επισκέφθησαν την έκθεση LEONARDO DA VINCI και το Μουσείο Τύπου της Πάτρας, στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής, που φιλοξενεί σπανιότατες αυθεντικές εκδόσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας
LINKS: http://www.patras2006.gr
Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες
Α.Ε. Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει
υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης
Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων
και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα
μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της.
Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα
στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες
"με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής,
Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών
Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί
των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου
"Fortune 500", διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες
στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες
τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν
την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω
εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2006 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα
σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν
είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε (κυρία Αλεξάνδρα Κοτταροπούλου):
- iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
- Tηλ: 210.339.2500-10
Αρχή Σελίδας
|