Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 6 Μαίου 2009

Θέμα: 8ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΓΕΦΥΡΕΣ"
«Περιφερειακή Ανάπτυξη - Τοπική Ανάπτυξη και Χωρική Συνοχή ως απάντηση στην Κρίση.»

Με πολλές και ριζοσπαστικές ομιλίες σε δυο διαφορετικές ενότητες ολοκληρώθηκε το 8Ο ετήσιο συνέδριο "ΓΕΦΥΡΕΣ 2009'' από την iForce Επικοινωνίες, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ), του Υπουργείου Ανάπτυξης και με την συνεργασία του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Βασικός άξονας του συνεδρίου ήταν η Περιφερειακή Ανάπτυξη και οι Νέες Τάσεις που κυριαρχούν σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ως απάντηση στην οικονομική κρίση. Κοινό συμπέρασμα όλων των ομιλιών ήταν ότι στη σύγχρονη εποχή, η περαιτέρω υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Περιφέρειας, μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της διασύνδεσης επενδύσεων και ανταποδοτικότητας αυτών, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό/αναπτυξιακό επίπεδο. Στόχος πλέον και η χωρική συνοχή της χώρας με δομές τόσο αυτοδιοικητικές όσο και ιδιωτικές.

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον Πρόεδρο του ΙΝΑΔΕ δημοσιογράφο Θανάση Παπανδρόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ελληνικής Περιφέρειας, απαιτείται η χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης, η ολοκλήρωση των Στρατηγικών Υποδομών και η στροφή σε Προωθητικές Δραστηριότητες Τεχνολογικής Αιχμής. Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΝΑΔΕ Φωκίων Ζαϊμης, συντονιστής στο πρώτο πάνελ, ανέφερε ότι φέτος, το συνέδριο που είναι θεσμός για την δυτική Ελλάδα, μοιράζεται τους προβληματισμούς του με τις άλλες περιφέρειες της χώρας (νησιωτικές και ορεινές) και εστιάζει στο σημαντικό θέμα της Περιφερειακής Ανάπτυξης, και ιδιαίτερα στα κρίσιμα ζητήματα της Τοπικής Ανάπτυξης και της Χωρικής Συνοχής και στη συμβολή αυτών στην αντιμετώπιση της σημερινής παγκόσμιας κρίσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο οποίος αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού έργου της κυβέρνησης στη Δυτική Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και πολιτικός αναλυτής, Διονύσης Μασαλάς μετέφερε χαιρετισμό του Υφυπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυβέρνησης την τρέχουσα περίοδο ως το 2013 σε ποσοστό 82% θα κατευθυνθεί προς την Ελληνική Περιφέρεια.

Εναρκτήρια εισήγηση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, Παπαδασκαλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας Μακροχρόνιας Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο, ανεξάρτητα από τον Προγραμματισμό και την Χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής καθώς επίσης, και στη μεγαλύτερη δυνατή προσαρμογή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων βάσει των μακροχρόνιων Στρατηγικών επιλογών των περιφερειών, χωρίς καταστρατήγηση της Πολιτικής της Ε.Ε.

Εν συνεχεία, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών του πρώτου πάνελ για τις πολιτικές. Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στην χάραξη στρατηγικής στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, με γνώμονα την σχέση επένδυσης και ανταποδοτικότητας αυτής, στην τοπική κοινωνία και οικονομία και ειδικότερα στο ''brand name'' που φτιάχνεται ως προστιθέμενη αξία στην κάθε περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γνωστός κρόκος Κοζάνης γύρω από τον οποίο έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη οικονομία. Ο βουλευτής της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η αειφόρος ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας θα πρέπει να εναρμονίζεται με την προστασία του Περιβάλλοντος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο έργο της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Διευθυντής του περιοδικού «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» και εκπρόσωπος του νεοϊδρυθέντος κόμματος των Δημοκρατικών, κύριος Μελέτης Μελετόπουλος, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά που κυριαρχεί στην ελληνική πολιτική σκηνή σήμερα, και στον αρνητικό τρόπο που αυτή έχει επιδράσει στην χάραξη Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πρότεινε μια σειρά νέων ριζοσπαστικών τομών στο πολιτικό μας σύστημα προκειμένου να λυθεί το ο γόρδιος δεσμός που ταλανίζει την ανάπτυξη και την αξιοκρατία στην Πολιτεία. Τέλος, ο δικηγόρος Γιάννης Κελεμένης, στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της γραφειοκρατίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας ιδιαίτερα στις μεγάλες διεθνείς επενδύσεις (π.χ. στις ΑΠΕ).

Εν συνεχεία, ακολούθησε το δεύτερο πάνελ, συντονιστής του οποίου ήταν ο δημοσιογράφος, κύριος Τάσος Παπαδόπουλος που με την σειρά του κατέθεσε την απογοήτευση και τον θυμό του για το σημερινό πολιτικό πρόβλημα της χώρας που καθηλώνει κάθε μορφή αξιοκρατίας και υγιούς ανάπτυξης στην πράξη. Αντίθετα ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Κώστας Μουσουρούλης στην εισήγηση του έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από πρωτιές σε μείζονα πολιτικά θέματα που είχε η χώρα μας στην Ε.Ε. και αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που διέπουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής προσέγγισης για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενο της ομιλίας του καθηγητή και προέδρου του τεχνολογικού πάρκου Πατρών Πέτρου Γρουμπού αποτέλεσε το τρίπτυχο παιδεία, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, που συνιστά βασικό παράγοντα για τον προσδιορισμό της ικανότητας καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας μίας χώρας και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης (32 Δήμων) του Κορινθιακού Κόλπου Ανδρέας Θανασούλιας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Σ.Π.Ο.Α.Κ. και στον τρόπο με τον οποίο φορείς όπως αυτός μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας στην οποία δρουν και αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους. Ο κύριος Φάνης Ζουρόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ) μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΜΜΕ της Περιφέρειας και τον σημαντικό τους ρόλο στην τοπική κοινωνία και οικονομία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις περιορισμένες επιδοτήσεις που τους χορηγούνται από την κρατική εξουσία. Τέλος, ο Γιάννης Ταλούμης, Πρόεδρος της 3ΝΕΤ και Αντιπρόεδρος του ΙΝ.Α.Δ.Ε. αναφέρθηκε στην αντίδραση του δημόσιου τομέα και της κρατικής μηχανής και στον αρνητικό και εισπρακτικό τρόπο που αντιμετωπίζεται σήμερα ο κάθε επιχειρηματίας από αυτήν παρότι αποτελεί και την βασικότερη πηγή νέου προϊόντος και εισοδήματος για την χώρα.

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η Κρινιώ Κανελλοπούλου Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ., ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Ζαΐμης, τ. Υπουργός, ο Δημήτρης Τσιγκούνης δήμαρχος Λεωνιδίου, ο Αστέριος Χονδρόπουλος δήμαρχος Αν. Ολύμπου, ο Γιάννης Κοκκάλας, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα, , η Ευφροσύνη Κρίβα, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Αγ. Τόπων, ο Αλέξανδρος Βραχνός, Πρόεδρος Επιτροπής για τις Πράσινες Μεταφορές του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο έγκριτος Καθηγητής Νικόλαος Κόνσολας, η Ελένη Κουτσανδρέα, εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Γυναικών Ανδρίτσαινας, ο Κωνσταντίνος Βλάμης, Πρόεδρος Συλλόγου Ολυμπίων, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων και η Ασπασία Ράλλη, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.
Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν ο Ο.Τ.Ε. , χορηγοί η εταιρεία FRIESLAND HELLAS A.E.B.E. και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Κελεμένης & Συνεργάτες, 3ΝΕΤ ΑΕ, ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών και η HONEYBEE ενώ χορηγοί επικοινωνίας ο ραδιοφωνικός σταθμός ΝΕΤ 105,8 fm και οι εφημερίδες ΚΕΡΔΟΣ και CITY PRESS.


Εξ αριστερών εμφανίζεται ο κύριος Φ. Ζαΐμης Γ.Γ. ΙΝ.Α.Δ.Ε., Α. Διαμαντοπούλου, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κ. Μητσοτάκης βουλευτής Ν.Δ., Α. Παπανδρόπουλος, Πρόεδρος ΙΝ.Α.Δ.Ε. Μ. Μελετόπουλος, Εκπρόσωπος του νεοϊδρυθέντος κόμματος των Δημοκρατικών Α. Παπαδασκαλόπουλος, Πρόεδρος Ι.ΠΑ. και Γ. Κελεμένης δικηγόρος
Παρουσιάζονται εξ αριστερών Τ. Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος, Κ. Μουσουρούλης, Γ.Γ. Υπουργείου Ανάπτυξης, Γ. Ταλούμης, Αντιπρόεδρος ΙΝ.Α.Δ.Ε., Καθηγητής Π. Γρουμπός, Φ.Ζουρόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Α.Θανασούλιας Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης (32 Δήμων) του Κορινθιακού Κόλπου

 


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2009 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Εταιρική Επικοινωνία & Επιμέλεια Οργάνωσης:
  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Διεύθυνση: Ακαδημίας 28, 106 71 Αθήνα
  • Tηλ: +30 210 3392500
  • Φαξ: +30 210 339 2318

Αρχή Σελίδας